17.12.2021-13:50 (Son Güncelleme:01.01.2022-17:17)


1

AKDENİZ FOKU

AKDENİZ FOKU

Yaşam alanı Doğu Akdeniz'dir. Ege kıyıları ve Akdeniz'de görülür. Denizin sanayi yüzünden kirletilmesi ve küresel ısınma sonucu denizin soğuması sebebiyle tehlike altındadır.



2

ALAGEYİK

ALAGEYİK

Otlanma alanlarının yok olması ve avcıların gaddar kurşunlarına yakalanan Alageyik 1960lı yıllarda yok olma tehlikesine girmiştir. Devlet tarafından korunma çabasına girilen ilk canlılardandır. Anadolu için uzun süre kutsal olarak kabul edilmiştir.



3

ANADOLU PARSI

ANADOLU PARSI

70li yıllarda nesli tükendiği tahmin edilen Pers parsının alt türü Anadolu Parsı için iyi haberler geliyor. Neslinin tükenmediği anlaşıldı. Hala çok az pars ailesi Anadolu'da yaşıyor.



4

ARAP TAVŞANI

ARAP TAVŞANI

Daha çok Doğu Anadolu'nun bozkırında yaşar. Çok az insanların karşısına çıkar. Gececidir. Yaşam alanın azalması sebebiyle yok olma tehlikesi altındadır. Orta Doğu'da avlanıp yenilmektedir.



5

KARA AKBABA

KARA AKBABA

Leşle beslenen akbabaların genel anlamda nesli tehlike altındadır. Gündüzcüldür. Türkiye'deki en büyük kuştur. Göç ederler. Kuş avcılığının yaygın olması sebebiyle sayıları Türkiye'de 50'den daha azdır.



6

ÇİZGİLİ SIRTLAN

ÇİZGİLİ SIRTLAN

Hayaletten farksız olan çizgili sırtlan, Türkiye'de görülmesi imkansız türlerin başında gelmektedir. Afrika sırtlanlarına göre daha küçüktür. Arap yarımadasında da görülmektedir. Türkiye'de Şanlıurfa'da görülmektedir.



7

KELAYNAK

KELAYNAK

Şanlıurfa denince ilk akla gelen hayvan belki de Kelaynaktır. İnce uzun ve kıvrık gagalıdır. Avcılık dolayısıyla nesli tükenme noktasına gelmiştir. Çekirge salgını yüzünden yapılan ilaçlama sonrası kelaynakların yaşam alanları yok olmuştu. Şu an 100'e yakın kelaynak Urfa'da bulunmaktadır.



8

KARAKULAK

KARAKULAK

İngilizce ismi Caracal'ın Türkçe Karakulaktan gelmekte, bir nevi Anadolu'nun öz yavrusu sayılmaktadır. Geceleri avlanan bu yabani kedi, en iyi zıplayan kedidir ve kulakları normal bir kediden çok daha duyarlıdır. Daha çok İç Ege ve İç Akdeniz'de yaşamaktadır.



9

KIZIL AKBABA

KIZIL AKBABA

Oldukça iri bir kuş olan kızıl akbaba, av yüzünden az sayıda kalmıştır. Doğal alanlarının yok olması sonucu Türkiye'de çok görülmez.



10

OKLU KİRPİ

OKLU KİRPİ

Boyu ve oklarıyla herkesi kendine büyüleyen kirpi, aslında kirpi değildir. Genelde gözükmezler. Türkiye'de Hint oklu kirpisine rastlanır.



11

TELLİ TURNA

TELLİ TURNA

Birçok şarkıya söz konusu olan telli turna, bataklık ve sulak alanların yok olması sonucu Türkiye'de uzun zamandır yumurtlamıyordu. Yıllar sonra ilk defa bu yıl Türkiye'de yumurtlamıştır.



12

TOROS KURBAĞASI

TOROS KURBAĞASI

Uzun yıllar nesli tükendi sanılan Toros kurbağası, dünyada ötmeyen tek kurbağadır. Sadece Toroslarda görülen bu kurbağa, direkt olarak Anadolu topraklarına özgüdür.



13

YABAN AT

YABAN AT

İç Ege'nin dağlarında rastlanan atlar, anca kışın aşağıya inerler. Çok az gözükürler. Sürüyle dolaşırlar ve yaşam alanları çok kısıtlanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR