Türkiye'de İlk Aşılama Tarihi Belli Oldu!

Çin menşeli 50 milyon doz Kovid-19 aşısı Aralık, Ocak ve Şubat ayında Türkiye’ye geliyor. Bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı son dakika açıklamasında aşılamaya başlanacak olan tarihi duyurdu.

01.12.2020-16:42 - (Son Güncelleme: 01.12.2020-17:08) Türkiye'de İlk Aşılama Tarihi Belli Oldu!

Türkiye'ye, Aralık, Ocak ve Şubat ayında Çin menşeli 50 milyon doz koronavirüs aşısı gelecek. Aralık ayında 1 milyon doz alınması planlanan Alman aşısının ise devamında 25 milyona kadar alınmasına dair görüşmeler devam ediyor. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, ‘Aşıya aralık ayında yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. 50 milyonluk sözleşme imzalandı. Aşı yapmaya aralık ve ocak ayında yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. Yerli aşıyı ise Nisan ayında geçmeyi planlıyoruz. Her şey normal seyrederse aşıya 14 Aralık'ta, sağlık çalışanlarına yaparak, başlamak istiyoruz’ dedi

Türkiye, koronavirüs aşısıyla ilgili ilk anlaşmalarını yaptı. Yapılan sözleşmeyle Aralık, Ocak ve Şubat ayında Çin menşeli 50 milyon Sinovac aşısının Türkiye’ye gelmesi planlanıyor. İlk aşamada Aralık ayında asgari 20 milyon, Ocak ayında ise 10 milyon doz aşının Türkiye’ye gelmesi hedeflenmekte. Bilim Kurulu, aşının ilk olarak kimlere uygulanması gerektiğine dair çalışmalarını devam ettiriyor. Aşının sağlık çalışanlarından başlamak üzere riskli gruplar ve enfeksiyonun yayılmasında yüksek risk olarak görülen kesimlere uygulanması planlar dahilinde. Aşıyı yaptıran vatandaşlardan ise herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu ortaklarından olduğu Alman BioNTech firmasının ABD merkezli Pfizer ortaklığında ürettiği Kovid-19 aşısı için Aralık ayında 1 milyon, devamında da 25 milyona kadar alınması konusunda görüşmeler devam ediyor. 50 milyon Çin aşısı, 25 milyon Alman aşısıyla Türkiye’ye toplam 75 milyon aşının gelmesi hedefleniyor.

YERLİ AŞI NİSAN AYINDA KULLANILACAK

Bunların yanı sıra Türkiye'nin aşısı için çalışmalar devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği toplam 16 aşı çalışması bulunmakta. Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen ve faz 1 çalışmaları kapsamında 44 gönüllü üzerinde denemeleri başlayan koronavirüs aşısında şu ana kadar ciddi bir yan etkiye rastlanmadı. Yerli aşının Faz 2 ve Faz 3 çalışmalarının da tamamlanmasından sonra en geç Nisan ayında yaygın olarak kullanıma başlanması bekleniyor.

TOPLUMUN YÜZDE 60'I AŞILANMALI

Uzmanlar tedbirlere uyulmasıyla birlikte toplumun yüzde 60'ı aşılandığı zaman salgının tamamen durabileceğini söyledi. Uzmanlar maske, mesafe, el hijyeni ve tekrar getirilen çeşitli kısıtlamalara harfiyen uyulması halinde aşının toplumun yüzde 60’ına değil yüzde 10’una dahi uygulansa salgın için bir fren görevi göreceğini ve işi yavaşlatacağını belirtiyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal