Türkiye'de her 7 kişiden biri bu hastalığı taşıyor! Erken teşhis ile böbrek yetmezliğinin önüne geçilebilir

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, 10 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla, kronik böbrek rahatsızlıklarına yönelik açıklamalarda bulundu. Ülkemizde her 7 kişiden birisinin böbrek rahatsızlığı bulunduğunu aktaran uzman isim böbrek yetmezliği ile ilgili de önemli bilgiler verdi.

10.03.2022-10:20 - (Son Güncelleme: 10.03.2022-14:19)

Dünyada 500 milyondan fazla kişide Türkiye'de ise her 7 kişiden birinde böbrek rahatsızlığı bulunduğunu açıklayan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, kalıtsal böbrek hastalıklarının kronik böbrek rahatsızlıklarına yol açan başlıca neden olduğunu dile getirdi. 

Son zamanlarda böbrek yetmezliği hastalarının tedavisinde kullanılan diyaliz ve böbrek transplantasyonu vakalarının en az yüzde 10-15'inde kalıtsal böbrek hastalıkları olduğunun altını çizen uzman isim, "Bunların önemli bir kısmı, spesifik olmayan ve yanlış bir tanı veya etiyolojisi bilinmeyen kronik böbrek hastası tanısı alabiliyor. Bu da doğru tedaviyi, hastanın takibini ve genetik danışmanlığı etkileyebiliyor" dedi.

Genetik hastalıklar doğumdan itibaren mevcut!

Prof. Dr. Kantarcı, kalıtsal hastalıkların doğumdan beri süregeldiğini erken çocuklukta ya da ileri yaşlarda belirti verebileceğini söyleyerek şunları kaydetti: "Aslında kalıtımla geçen tüm hastalıklar doğumdan itibaren vardır. Klinik bulguların bazıları her iki yaş grubunda başlayabileceği gibi adölesan yaş grubunda da ortaya çıkabilir." 

Böbrek hastalıkları belirtileri nelerdir?

Kalıtımsal böbrek hastalıklarında cinsiyete göre geçiş yapabildiğine değinen Kantarcı, böbrek hastalıklarında işitme azlığı ya da kulak sayvanlarında anormallik, bazı göz hastalıklarının eşlik ettiği kalıtımsal hastalıkların da bulunduğunu açıkladı.

Erken teşhis böbrek yetmezliğini önleyebilir

İdrar kesesi ve idrar yollarının işlevsel ya da şekilsel sorunlarının böbrek hastalıklarına yol açabileceğinin altını çizerek, "Böbreğin yerleşim sorunları nedeniyle de böbrek hastalıkları gelişebilir. Bunların her biri kalıtımsal veya sadece o bireyi etkileyen doğuştan var olan böbrek sorunlarıdır. Her biri için doğru tedavi için nedenin doğru tespit edilmesi çok önem taşır’’ diye belirtti.

Erken teşhisin önemine değinen Kantarcı, "Erken tanı ve genetik tespitle böbrek yetmezliği gelişimine engel olmak mümkün. Bu hastalıkla ilgili çocuk sahibi olmadan önce genetik bilgi sahibi olmak ve erken dönemde nefroloji takibine başlamak hastalıkların görülme sıklığını ve ileri böbrek yetmezliğine gidişini azaltabilir’’ diyerek önemli bilgiler verdi.

YORUM YAZ..
Modal