Veremle mücadele çerçevesinde türkiye'de ilk defa akdeniz üniversitesi (aü) bünyesinde verem çalışmaları uygulama ve araştırma merkezi (akvuam) kuruldu.
Veremle mücadele çerçevesinde türkiye'de ilk defa akdeniz üniversitesi (aü) bünyesinde verem çalışmaları uygulama ve araştırma merkezi (akvuam) kuruldu.
Söz konusu merkezin kuruluşuyla yeni yerli ve milli ilaç ve aşı geliştirilmesi, fenotipik ve moleküler tanı ve duyarlılık yöntemleri geliştirme çalışmaları yapılarak; inovasyon, ürün geliştirme, prototip, patent gibi uygulamaya yönelik çalışmalara öncülük edilmesi hedefleniyor.
Akvuam müdürü ahmet yılmaz çoban, konuya yönelik, "dünya sağlık örgütü'nün (dsö) 2019 verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 23'ü, yani yaklaşık 1.66 milyar kişi verem basili ile enfektedir. gelişmekte olan ülkelerde verem hastalığı hâlâ önemli bir ölüm nedenidir." açıklamasını yaptı.
Hastalık hala önemini koruyor
Çoban, "verem hastalığına yakalanmış kişilerin tanı ve tedavisindeki başarısızlık, hastalıktan tam korunmayı sağlayan bir aşının olmaması, son 40 yıldır tedavi için geliştirilen ilaç sayısının yok denecek kadar az olması, bu alanlarda araştırma ve geliştirme çalışmalarının gerekliliğini zorunlu kılmaktadır. bu yüzden, türkiye'nin ilk verem çalışmaları uygulama ve araştırma merkezi, akdeniz üniversitesi bünyesinde kurulmuştur." dedi.
türkiye'de bir ilk
Akvuam yönetmeliğinin 4 ağustos 2019 tarihli ve 30852 sayılı resmi gazete'de yerini alarak yürürlüğe dahil edildiğini bildiren çoban, ''bu merkez, verem hastalığı üzerine çalışan bilim insanlarını aynı çatı altında toplayan, hem araştırma hem de klinik alandaki sinerjik çalışmalar için gereken olanakları bir arada sunan bir araştırma merkezi olarak türkiye'de ilk olma özelliğine sahiptir. merkezin tamamı hayırseverler tarafından yapılan bağış destekleriyle kurulmuştur. hayırseverlerimize teşekkürlerimizi sunarız." diye konuştu.