Dünya genelinde gıda israfı akıl almaz bir boyutta artış gösteriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), her yıl üretilen 4 milyar tonluk gıdanın sadece 2.7 milyar tonunun tüketildiğini açıkladı. Bu da üretilen gıdaların üçte birinin çöpe gittiğini gösteriyor.
ÇÖPE GİDEN GIDALARIN DEĞERİ YILLIK 1 TRİLYON DOLAR
1.3 milyar ton ağırlığına denk gelen israf edilen gıdaların yıllık değeri ise 1 trilyon dolar olarak belirlendi.
Küresel ölçekte israf edilen yiyeceklerin sadece dörtte biri kurtarılmasıyla, dünyadaki 840 milyon aç insanın yemek ihtiyacının karşılanabileceği ifade edildi.
TÜRKİYE’DE 18.8 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR
Yemeği en çok israf eden ülkeler arasında yerini alan Türkiye’de, İsrafı Önleme Vakfı tarafından yayınlanan son rapora göre ülke genelinde her yıl 18.8 milyon ton gıda çöpe giderken, yapılan gıda israfı 214 milyar liralık gıda kaybına yol açtığı ifade edildi.
EN ÇOK EKMEK VE UNLU MAMULLER ÇÖPE ATILIYOR
Araştırmalar, gıda israfının yüzde 42´sinin evlerde meydana geldiğini ortaya koydu.
En çok çöpe atılan gıdaların başında ekmek, unlu mamuller, sebze ve meyveler geldi.
MEYVE VE SEBZELERİN YÜZDE 30’U SOFRAYA ULAŞMIYOR
Üretilen meyve sebzenin en az yüzde 30´unun sofraya ulaşmadan çöpe gittiği, günde 4.9 milyon yılda ise 1.7 milyar ekmek israf edildiği kaydedildi.
2050 yılına kadar gıda tüketiminin en az 1.6 milyar ton artması beklendiği, israfın önüne geçilmediği takdirde de üretilmesi gereken ek gıdaların 2.4 milyar tonu bulması öngörüldüğü ifade edildi.