Türkiye Yerli Nükleer Santralini Yerli Ürünleriyle Yapacak

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Zoteeva, Akkuyu NGS'nin inşasında kullanılan ürünlerle ilgili, "Şu an itibarıyla kullandığımız inşaat demirlerinin tamamını Türkiye'deki üretici firmalardan satın alıyoruz." ifadelerini kullandı.

06.07.2020-13:25 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-13:07) Türkiye Yerli Nükleer Santralini Yerli Ürünleriyle Yapacak

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü ile Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi olan Akkuyu'da faaliyetlerin hız kesmeden sürdüğünü, üç ünitede faaliyetlerin aynı zamanlı yapıldığını dile getirdi.

Sahada oldukça yapı bulunacağına vurgu yapan Zoteeva, "Akkuyu NGS'de çalışmalar, paralel olarak şalt sahası ve deniz hidroteknik yapıları dahil olmak üzere her yerde devam etmektedir. Reaktörün yol verme çalışmaları sırasında su, pompa istasyonlarımızdan temin edilecek. Bunların 2022 yılında hazır olması gerekiyor. Bu kapsamda da çok fazla çalışma yürütülüyor. Hepsi de çok iyi seviyede organize edildi." dedi.

Zoteeva, sahada her gün görev alan 6 binden çok personelin büyük bir kısmının Türk vatandaşı olduğunun altını çizerek, ifadelerine şu sözlerle devam etti:

"Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti'nde kapsamlı bir lokalizasyon programını başlattık. Şu an itibarıyla kullandığımız inşaat demirlerinin tamamını Türkiye'deki üretici fırmalardan satın alıyoruz. Türk üreticilerle lokalizasyon konusunda büyük yol kat ettik. Bugünlerde hadde çeliği, sac levha, profil gibi malzemelerin üretim lokalizasyonunun sağlanması için uğraşıyoruz. Kapsamlı bir çalışma sürecinden bahsediyoruz. Bu, Türkiye sanayisi için çok önemli bir ivme olacaktır. Türkiye'nin, nükleer enerjiye sahip olma yolunda ve tabii ki ileride bu alanda kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi açısından bu tür üretim kapasitelerine ihtiyacı var."

Projenin tasarım, yapımı ve ekipmanların sağlanmasında geçe yıl Akkuyu Nükleer AŞ ile Rus Konzern Titan-2 AŞ ile IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ iştirakiyle oluşturulan girişim arasında sözleşmeye imza atıldığını anımsatan Zoteeva, "Türk ve Rus inşaat şirketlerinin ortak girişimle kurduğu ana yüklenicimiz, başarılı şekilde çalışmaktadır. Rus ve Türk inşaatçıların, stratejilerini birleştirmek için zamana ihtiyaçları vardı ve bunu başardılar. Onları takdir ediyorum. Yolumuza devam ediyoruz." diye konuştu.

Ülkemizin, nükleer enerji sektöründeki faaliyetlerin en kritik atılımlarından birinin genç mühendislerin eğitim programı olduğuna vurgu yapan Zoteeva, Rusya'daki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi MEPhI'de eğitim gören öğrencilerden 143'ünün mezun olduğunu ve alan çalışma yapmaya başladığını belirtti.

Zoteeva, 120'nin üzerinde öğrencinin de eğitimlerine devam ettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"MEPhI'den mezun olup Akkuyu Nükleer AŞ'de işe başlayan mühendisler çok yetenekli. Yaptıkları işi seviyorlar ve büyük bir azimle yeni şeyler öğreniyorlar. Öğrenmeleri gereken birçok şey var çünkü bir nükleer güç santralinde çalışmak büyük sorumluluk ister. Onlar, barışçıl amaçlı nükleer güç kullanacak ülkenin temelini atmak durumundalar. Çok çabalıyorlar, onlardan daha tecrübeli olan iş arkadaşlarından deneyim kazanıyorlar. Bu süreç zaten nükleer santrallerde uygulanan bir yaklaşım, tecrübeli uzmanlar, gençlerle bilgi ve deneyimlerini paylaşıyorlar."

Genç mühendislerin Rusya'daki Novovoronej ile Leningrad nükleer santrallerinde staj gördüklerini kaydeden Zoteeva, "Genç mühendisler, santralimizin işletme lisansının alınması ve devreye alındıktan sonra işletilmesi için gerekli olan belgeler üzerine çok çalışıyorlar. Onlardan çok memnunum, çalışma azimlerini kaybetmemeleri, ileride de memnuniyetle çalışmalarını temenni ediyorum. Çok ilgi çekici ve ülkeleri için yararlı olan bir sektörde çalışıyorlar." dedi.

TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ RUSYA İLE ANLAŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise alanda yaptığı incelemede, Türkiye'deki şirketlerin projenin içerisinde olmasının önemine dikkat çekerek, "Yine 'lokalizasyon' dediğimiz yerli malının kullanımı konusunda da proje firmasıyla bir mutabakatımız söz konusu. Bu çalışma ve anlaşma, kullanılacak malzemelerin mümkün mertebe Türkiye'den temin edilmesine dair. Burada standartların belirlenmesi, o standartlara göre ürünlerin sertifikasyonu da son derece önemli. Bu noktada Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Rusya ile bir anlaşma yaptı. Türkiye'de üretilen malzemelerin TSE laboratuvarlarında test edilmesi ve belgelendirilmesi konusunda bir mutabakata varmış olduk. Milli standartların geliştirilmesi konusunda da TSE süratle bir çalışma yürütüyor." diye konuşmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal