Türkiye enerji alanında yaptığı yatırımların meyvesini almaya başladı.
Sakarya Sahası'nda keşfedilen 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi ile önemli bir kazanımda bulunan Türkiye, bölgedeki dengeleri alt üst etmeye başladı. Sakarya Sahası'ndaki doğal gaz rezevlerinin Türkiye'nin deniz sınırları içerisinde çıkması ile beraber, geliştirilen doğalgaz altyapısıyla birlikte, mevcut uzun dönemli doğalgaz alım anlaşmalarının yeniden müzakere edilmesi sürecinde başta fiyat olmak üzere önemli avantajlar sağlayacağı düşünülüyor.
10.9 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK
2017-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2023 yılına kadar enerji alanında toplam 10.9 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımlar sonrası yapılacak olan tasarrufların ise önümüzdeki yıllarda Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülüyor.
YERLİ YAKITLAR KULLANILMAYA TEŞVİK EDİLECEK
Milli enerji ve maden politikası kapsamında, vatandaşların ve üreticilerin yerli kömür kullanmasının artması için teşvikler yapılacak. Bu bağlamda hidroelektrik santrallerine yapılan yatırım artırılırken yeşil projelerde devlet desteği ile desteklenecek.
BAKAN KURUM TÜRKİYE’NİN 2053 YILI HEDEFLERİNİ AÇIKLAMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 76’ncı Genel Kurulu’nda açıkladığı hedeflerden bahseden Murat Kurum Türkiye’nin 2053 yılında net sıfır emisyon hedefini gerçekleştireceğini belirtti. Bakan Murat Kurum açıklamalarına şöyle devam etti; “Artık ülkemiz adına tüm dünyanın da içinde bulunduğu yeşil kalkınma dönemine girmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede biz bu süreçte etkilenen değil, etki eden, yöneten, liderlik eden bir ülke olmak üzere çalışıyoruz. İnşallah bundan önce attığımız adımlara çok daha yenilerini ilave etmek suretiyle iklim değişikliğiyle mücadelemizi kararlı bir şekilde yürütüyor olacağız”
PARİS ANLAŞMASI KAPSAMINDA YEŞİL PROJELER DESTEKLENECEK
Paris Anlaşması sonucu 3 milyar 157 milyon dolarlık yatırım desteği alan Türkiye, tarım, ulaşım ve şehircilik konusunda yeşil projelere geçmeyi hedefliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde açıklamalar yapan Murat Kurum şu sözleri söylemişti; “Yenilenebilir enerji, hidroelektrik geliştirme ve rehabilitasyonu, enerji verimliliği, düşük karbonlu üretime destek verilmesi, yeşil organize sanayi bölgeleri, KOBİ’lerin dijitalleşme çalışmaları, akıllı tarım, biyogaz enerji üretimi, yenilenebilir enerjiyle hassas tarım ve gıda atıklarının azaltılması, karayolu ulaşımından demiryolu taşımacılığına geçiş, kentlerde toplu taşıma, e-araçlar, su kaynakları yönetimi, taşkın kontrolü projeleri, sıfır atık girişimleri, yeşil ve ‘net sıfır’ binalar gibi birçok sektörümüzü ilgilendiren alanlarda iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bu finansmanı kullanacağız. Gerek özel sektörün gerek kamunun bu noktadaki projelerine destek sağlanacak. Bu krediyle, kaldıraç etkisiyle birlikte çok daha büyük bir süreci yönetmiş olacağız. Bu plan çerçevesinde ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yıllar itibariyle yapılması gerekenleri ve bunların takip edileceği bir süreci başlatıyoruz. Bu bizim yol haritamız olacak. Bu yol haritasıyla birlikte çok çok önemli adımlar atacağız”