TÜRKPATENT Başkanı Asan,"Türkiye geçen yıl 2018'e göre uluslararası patent başvurularında yüzde 46,7 ile en fazla artış oranını sağlayan ülke oldu." diye konuştu.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan'ın açıklamasında, Türkiye'nin tasarım ile marka başvurularında Avrupa'da ilk sırada yer aldığını belirtti.
Türkiye'nin patent alanında ilerleme kaydetmesi için kurum olarak çalışma yaptıklarını ifade eden Asan, "Türkiye'nin ulusal patent başvurularında 2019'da 2018'e göre yüzde 10,57 artış oldu ve 8 bin 126 patent başvurusu yapıldı." dedi.
Asan, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) 2019'daki patent başvuru verilerini açıkladığını aktararak, "Türkiye geçen yıl 2018'e göre uluslararası patent başvurularında yüzde 46,7 ile en fazla artış oranını sağlayan ülke oldu. Bu alanda artış oranı olarak dünya birincisi olduk ve 22'ncilikten 13. sıraya geldik. 2018'de 1403 olan uluslararası patent başvuru sayımız geçen yıl 2058'e yükseldi. Bu son derece önemli bir gelişme." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, Rusya, Hindistan, Endonezya, Brezilya, İsrail, İspanya ve Avusturya benzeri ülkeleri geride bıraktığının altını çizen Asan, bu alanda Türkiye'den sonra en fazla artış olan ülkelerin Güney Kore ile Kanada olduğunu belirtti.
Asan, raporda, uluslararası patent müracatında ilk 15'deki ülkelere göre gelişmekte olan ülkeler olarak yalnızca Çin, Hindistan ile Türkiye'nin yer aldığına dikkat çekerek, ötekilerinin tamamen gelişmiş ülkelerden oluştuğunu söyledi.
HEDEF İLK 10'DA OLMAK
Türkiye'nin son dönemde pek çok alanda yaptığı faaliyetlerin bu artışa katkı sağladığının altını çizen Asan, "TÜRKPATENT'in yaptığı farkındalık etkinlikleri ve çalışmalarla, Türkiye'de bu konuda büyük bir gelişme var. Türkiye'nin inovasyon ekosistemiyle ilgili yapılan Milli Teknoloji Hamlesi, Teknofest gibi etkinliklerin tamamı bu artışa katkı verdi. Ayrıca start-up ekosistemi, Türkiye'deki genç girişimcilerin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yapılan faaliyetlerin tamamını düşündüğümüzde hepsinin bu artışa katkısı oldu." şeklinde konuştu.