Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İstanbul'da düzenlenen "Dörtlü Toplantı"ya yönelik yöneltilen soruya cevap verdi. Nerdeyse bütün dünyayı etkisi altına alan tahıl krizinin çözümüne ilişkin Rusya ve Ukrayna ile yapılan görüşmelerde başka konuların dışında Ukrayna limanlarındaki tahıl ve diğer gıda maddelerinin tahliyesi üzerinde de durulduğunu dile getiren Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmelerinde bu konuları gündeme getirdiğini ve bunun önemini belirttiğini dile getirdi. Öte yandan yapılan bu görüşmeler doğrultusunda ilgili bakanlık ve kurumların da çok sayıda ikili toplantı gerçekleştirdiğinin altını çizen Akar, şu sözleri aktardı:
Yapılan toplantıda gıda krizinin çözümüne yönelik katkı sağlamak amacıyla önemli adımlar atıldığını ifade ederek, "Bu çerçevede bugün de Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Kalender Kasrı'nda Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında bir toplantı yapıldı. Gıda krizinin çözümüne katkı sağlamak maksadıyla atılmış önemli bir adım olan bugünkü toplantıda, tahıl ve diğer gıda yüklü gemilerin emniyetli bir şekilde deniz yoluyla intikal ettirilmesine ilişkin tüm detaylar üzerinde çalışılmıştır.’’ dedi.
‘’Ukrayna ve Rus heyetleri yeniden Türkiye’de toplanacak’’
Önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantıda bütün detayların gözden geçirileceğini belirterek, ‘’Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır. Sonuç olarak, temel prensipler üzerindeki mutabakatın bizim için de anlamı var. Bu problemin çözülmesi konusunda tarafların istekli olduğunu görüyoruz. Bunu BM ile koordineli şekilde yürütmek suretiyle bir sonuca varmaya çalışacağız. Bu manada önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye'de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak." diye aktardı.
Öte yandan Türkiye'nin, bugüne dek bölge ve dünya barışına sağladığı katkıların dışında insani bir sorun olan gıda krizinin çözümü için de üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini ifade eden Bakan Akar, tahıl ve gıda maddelerinin tahliyesi konusunda katkıları nedeniyle Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetlerine teşekkür etti.
"Rusya taraflara teklifler sundu’’
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov konuya yönelik, İstanbul'da düzenlenen Ukrayna tahılının ihracatı hakkında toplantının sonrasında yapmış olduğu açıklamada Rusya'nın taraflara bazı teklifler sunduğunu dile getirdi.
Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları ardından Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından sevkiyatında meydana gelen sorunlara yönelik Rusya, Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) ve Ukrayna taraflarının temsilcileri İstanbul'da bir araya geldi. Rusya, Türkiye ve Ukrayna'nın askeri temsilcilerinin katılmış olduğu toplantının ardından Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov kısa bir açıklama yayınladı. Konaşenkov taraflar ile yapılmış olan toplantıda Rusya'nın bazı öneriler sunduğunu ifade ederek, "Rusya Savunma Bakanlığı temsilciler İstanbul'da, Türkiye, BM ve Ukrayna temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda yer aldı. Rus heyeti bu sorunun erken ve pratik çözümüne yönelik bir teklif hazırladı ve değerlendirmeye sundu" diye söyledi.
‘’Tüm detaylar üzerinde çalışılmıştır’’
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar toplantının ardından yapmış olduğu açıklamada ise konuya yönelik, “Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Kalender Kasrı'nda Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında bir toplantı yapıldı. Gıda krizinin çözümüne katkı sağlamak maksadıyla atılmış önemli bir adım olan bugünkü toplantıda, tahıl ve diğer gıda yüklü gemilerin emniyetli bir şekilde deniz yoluyla intikal ettirilmesine ilişkin tüm detaylar üzerinde çalışılmıştır” şeklinde konuştu.
‘’Emniyetin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır’’
Söz konusu toplantının olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleştiğini dile getiren Akar, “Toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır. Sonuç olarak, temel prensipler üzerindeki mutabakatın bizim için de anlamı var. Bu problemin çözülmesi konusunda tarafların istekli olduğunu görüyoruz” şeklinde aktardı.
Öte yandan gelecek hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin tekrar Türkiye'de bir araya geleceğini ifade eden Akar, “Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak" diye söyledi.