Türkiye Sigorta Birliği tarafından sigorta sektörü açısından 2023 yılının değerlendirildiği ve 2024 öngörülerinin paylaşıldığı basın toplantısı TSB Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Başkan Uğur Gülen, toplantıda yaptığı konuşmada, TSB'nin Türkiye'de sigortacılığın gelişmesi üzerine gelecekteki trendleri, gelecekteki riskleri okuyan, bu risklere ve trendlere uygun ürün, hizmet, öneri, politika, strateji geliştiren bir kurum olarak kendini konumlandırdığını aktardı.
"Kusursuz fırtına!"
Geçen yılı "kusursuz fırtına" olarak değerlendiren ve sigorta sektörünün son birkaç ayda daha da fazla gündeme geldiğine işaret eden Gülen, "Bu kusursuz fırtına 2021 yılının başında başladı ve 2021 yılının kasım ayındaki yeni ekonomi programının açıklanmasıyla muazzam ilerleyen bir sektör olduk. Sigorta sektörünün maliyetini bilmeden bir ürün satma işi yapmaktır. 2021 Kasım ayından sonraki şu günlere gelinceye kadar dönemde öngörülebilir bir gelecek içinden geçmedik. Gelecekte ne olduğunu, ne olacağını, enflasyonun ne kadar yükseleceğini, kurun ne olacağı konusunda en ufak bir bilginiz olmadan hareket ettik" şeklinde konuştu.
Büyüme hızla devam ediyor!
Şu anda 70 aktif şirket olduğunu belirten Gülen, aktif toplamın 2022 yılında 781 milyar TL iken geçen yıl 1,4 trilyon TL'ye ulaştığını dile getirerek, prim üretiminin geçen yıl yüzde 7 ile enflasyonun üzerinde bir büyüme göstererek 486 milyar TL'ye ulaştığına dikkati çekerek, "Sigorta sektöründe son 3 yılın en öngörülebilir dönemindeyiz, bu sebeple gelecek konusunda iyimseriz. Sigorta sektörünün 2024 yılında enflasyonun üzerinde büyümesini bekliyoruz. Yüzde 52'lik bir büyüme beklentisi ile 740 milyar TL'ye ulaşan bir prim üretimi bekliyoruz’’ ifadelerine yer verdi.
20 yıllık başarının öyküsü!
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) son 20 yıllık bir başarı hikayesinin olduğunu belirten Gülen, geçen yıl BES ve OKS'de 16 milyon katılımcıya ve fon büyüklüğünde ise 756 milyar TL'ye ulaşıldığını belirtti. Gülen, BES ve OKS'de bu yıl sonunda katılımcı sayısının 17,6 ya da 18 milyonlara ulaşmasının beklendiğini vurgulayarak, "Fon büyüklüğünde ise 1,3 trilyona ulaşılması bekleniyor. Sigorta endüstrisi, toplam gayrisafi yurt içi hasılanın 30 katına yaklaşan yani trilyonlarla ifade edilirse 491 trilyon TL'lik teminat sağlayan aslında devasa bir endüstri" açıklamasını yaptı.
’‘2024 iyi bir yıl olacak!’’
Uğur Gülen, toplam prim üretiminde oto dışı ve sağlığın payların arttığını belirterek, kasko ve trafiğin toplam prim üretimdeki payının azaldığını ve kaskoda son çeyrek büyüme hızının yüzde 62 seviyelerine düştüğüne işaret ederek, 2024 yılının sigorta sektörü için çok daha iyi olacağını kaydederek, oto dışındaki branşta son çeyrek büyümesinin yüzde 101'e sağlıkta ise yüzde 118'e yükseldiğini dile getirdi. Gülen, "Bu iki ürün grubu da gerçekten primlerin diğerlerinden çok arttığı ürün grupları. Oto dışı ve sağlıkta, neredeyse trafik kaskonun iki katı kadar bir büyüme var. Bunun da altında yatan çok temel neden maliyetlerindeki artış olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde yorum yaptı.
Milyarlarca hareketlilik!
Gülen, riskin dağıtılmasında çok büyük rollerinin olduğunu vurgulayarak, "Kahramanmaraş merkezli depremlerde bunu gördük. Yani 105 milyar dolarlık ekonomik hasarın 5 milyar dolarını ancak sigorta sektörü ödeyebildi. Bu yüzde 30'lara kadar çıkabilirdi. 30 milyar dolara kadarını bu sigorta sektörü çok rahat ödeyebilirdi. Devlete 2 milyar dolarlık bir dolaylı ve kurumlar vergisi yarattık. Acentelere 2 milyar dolarlık bir komisyon geliri yaratıyoruz. Eksperlere 130 milyon dolarlık kaynak aktarımı yapmış sektörüz. Sektörümüzün istihdamı da 200 bin kişiye ulaşmış durumda ve bunu sadece 20 milyarlık TL'lik ödenmiş sermaye ve 125 milyarlık TL'lik öz kaynak toplamıyla yapıyoruz’’ ifadelerine yer verdi.