Türkiye savunma sanayiinde gelişmeye devam ediyor: Gebze'den İngiltere'ye İHA ihracatı!

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark'ta geliştirilerek satılan asgari 15 kilogram taşıma kapasite ve 130 kilometre menzili olan insansız hava aracı (İHA) "Jackal" İngiltere'nin satın aldığı 5 İHA'dan biri olacak.

26.04.2022-13:50 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-13:50)

GTÜ Teknopark Şirketi Fly Bvlos Technology'nin Maxwell Innovations ile beraber ortaya koyduğu İHA'nın ilk ihracatı gerçekleştirildi. Fly Bvlos Technology ile İngiliz Flyby Technology birlikteliğinde yapılan anlaşmayla birlikte yerli İHA'nın İngiltere'ye satılması işlemi yapıldı. GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza törenine GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Fly Bvlos Genel Müdürü Murat Islıoğlu ve Flyby Technology kurucusu Jon Parker ve ilgililer katılım sağladı.

Yapılan söz konusu anlaşma bağlamında İngiltere’nin, Türkiye'den 5 İHA teslim alacağı aktarıldı. Özel bir tasarımla donatılmış olan ve yerli yazılama sahip "Jackal" isimli İHA, havacılık sektöründe kargo ve lojistik sahalarında kullanıma sunulabilecek. Jackal, "VTOL" niteliği aracılığıyla herhangi bir piste gerek olmadan her türlü alana inip kalkış gerçekleştirebiliyor. İHA'nın güç hava şartlarında, her türlü senaryoda insani yardım, izleme ve gözlem, hassas veri lojistiği gibi konularda da uçması hedefleniyor.

Türkiye savunma sanayiinde gelişmeye devam ediyor: Gebze'den İngiltere'ye İHA ihracatı!

Yeni nesillerin eğitimini yeni nesil araçlarla yapmamız gerekiyor

Jon Parker, satın aldıkları İHA'nın son teknoloji ürünü olduğunu ifade ederek, "İlk siparişimizde 5 araç satın aldık. Bu toplamda 1 milyon 250 bin dolara mal oldu. Ancak geleceği düşündüğümüzde bu çok küçük bir yatırım. Türkiye gerçekten bu konuda bir süper güç olma yolunda ilerliyor. Gerçekten ileride de çok büyük başarılara imza atılacağını düşünüyorum." dedi.

GTÜ'nün adı artık İngiltere'de de duyulacak

Prof. Dr. Aslan da GTÜ Dronepark'ın Türkiye'de "ilk" olduğuna vurgu yaparak, burada drone teknolojileri alanında havacılık kümelenmesinin toplandığını, bu sistem içerisinde Türk Drone Konsorsiyumunun oluşturulduğunu ifade etti. Bu yapı faaliyetinin de bir neticesi olarak İHA'nın üretildiğini söyleyen Aslan, "Mutluyuz, gururluyuz. Bu konsorsiyuma başka şirketlerin de gelmesini bekliyoruz. Bu konsorsiyumun büyümesini arzu ediyoruz. Üniversiteyle sanayicimizi özellikle bu alanda birleştirerek çok daha yeni, ileri teknolojik dronların, ürünlerin üretilmesini sağlamak, aynı zamanda üniversitemizin proje kapasitesini artırmak, uluslararası seviyede üniversitemizin adından söz ettirebilmeyi amaçlıyoruz. İngiltere ile yapılan anlaşma sonucunda dronumuz satılmıştır. GTÜ'nün adı artık İngiltere'de de duyulacaktır. Bu ulaşılması harika, güzel bir sonuçtur." şeklinde konuştu.

Türkiye savunma sanayiinde gelişmeye devam ediyor: Gebze'den İngiltere'ye İHA ihracatı!

İngiltere'ye ilk 5 uçağı satmaktan büyük mutluluk duyuyoruz

Murat Islıoğlu ise 4 aylık bu dönemde böylesine bir başarıya imza atmanın kolay olmadığının altını çizerek, İHA'nın Avrupa ülkesine satılmasının kritik bir nokta olduğunu belirtti. İngiltere'ye 5 "Jackal" ihracatı gerçekleştirmenin mutluluk verdiğini aktaran Islıoğlu, şu şekilde konuştu: "Jackal, havacılık sektörüne kargo ve lojistik taşımacılığı için tasarlanmış. Neticede bu bir hava aracı, maksadı bu olsa da ihtiyaç halinde yazılım ve donanım tamamen bizim şirketimize ait. Bununla ilgili ihtiyaç duyulacak her alanda bunu geliştirebilecek ve servis edebilecek bir noktadayız. Aynı zamanda bir drone pilot okuluyuz. Maksadımız üretmiş olduğumuz bu uçakla yeni yetiştirdiğimiz pilotları bir araya getirip yurt dışına bir konsept olarak ihraç etmek." 

Islıoğlu, İngiltere’nin Jackal’ın hastaneler arası ilaç taşınımı, kargo kullanımı gibi alanlar için satın aldığını ifade ederek bu İHA’nın hem kullanımının hem de öğreniminin kolaylığına dikkat çekti.

YORUM YAZ..
Modal