Haber365 Özel
Her yeni gelişen teknoloji ve üretilen silahlarla birlikte savaş stratejilerinde önemli değişiklikler yaşanıyor. Bu değişikliklere en iyi uyum sağlayan hatta bu alanda oyun kuran ülkeler, sahip olduğu askeri güçle kendi döneminde hem politik hem de ekonomik olarak büyük avantajlara sahip oluyor. Tıpkı topların icadıyla surların artık önemini kaybetmesi, ateşli silahların gelişmesi ile siper savaşlarının ortaya çıkması ve sonrasında tank ile hava kuvvetlerinin gelişmesiyle artık siperlere ihtiyaç duyulmaması gibi insansız teknolojilerin değişmesi de yeni bir çağın doğuşuna gebe.
20. YÜZYIL SAVAŞ KONSEPTİ DEĞİŞİYOR
Yirminci yüzyılın savaş konsepti karada zırhlı ve hafif zırhlı silahların iyi kullanımına bağlı olarak hava desteği ile birlikte karadakilerin güvenliğini sağlayan hava savunma sistemlerine bağlıydı. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte kara, deniz ve hava için pek çok insansız araç geliştirildi ve üretildi. Koşullar sonucunda ise gerçek çatışmalarda ve operasyonlarda ilk kez İnsansız Hava Araçları yani İHA’ların kullanılması mümkün oldu. İHA’ları kullanabilen ordular büyük avantajlar elde ederken, bu durum 21. Yüzyıl savaş konseptinin de sinyalleriydi.
Yerli ve milli teknoloji ve sanayi atılımları ile artık çağının gerisinde kalmayan Türkiye, dünya devletlerine göre ileri adımlar atarak sahada oyun kuracak hamleleriyle de boy göstermeye başladı. Libya ve Suriye’de İHA ve SİHA’ları ile özellikle Rus Hava Savunma Sistemleri’ne karşı büyük başarı sergileyen Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşta da teknolojisini ortaya koyarak 20. yüzyıl savaş konseptini değiştiren ilk ülke oldu.
SİHA'LARIN ÇATIŞMALARDAKİ ÖNEMİ
Ermenistan’ın Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ’da sivilleri hedef alan saldırıları ile başlayan çatışmalar, 2 gün sonunda Azerbaycan’ın mutlak üstünlüğü ile devam ediyor. Çatışmalarda kullanılan yerli üretim Bayraktar TB2 ve Kasırga Roket Sistemi, pek çok hava savunma sistemi, tank ve İHA’ların imha edilmesinde etkili oldu.
Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan savaşta sadece SİHA’lar değil, İHA’ların da büyük etkisi oldu. Hedefleri havadan tespit eden İHA’ların adeta bir hava gözcüsü gibi çalışmasıyla tespit edilen hedefler, bir bir SİHA’lar ve roket sistemleri tarafından imha edildi. İHA’ların hem önemli hedefleri önceden fark edebilmesi, hem de silahlı sistemlerin hedeflemesini kolaylaştırması dünya savaş konseptinin de değişmesini sağladı.
GELECEKTE NELER BEKLİYOR?
İHA’ların ve SİHA’ların bu derece savaşlarda ve çatışmalarda etkili olması, insansız kara araçlarının ve hatta su altı araçlarının kullanılmasının önünü açacak. Böylece cepheye hiç asker göndermeden dahi sadece bu cihazların imha edilmesi ile savaşların sonucu belirlenecek.