Çin'de yaşayan ortaokul öğrencisi olan Yang Hanchao'nun, coğrafya dersinde görüp, öğrenip ve çok etkilendiği Ballıca Mağarası'nı görmek için ailesi ile Tokat'a gelmesi herkesin Ballıca Mağarası nerede? Hangi özelliğiyle ön planda yer alıyor? Gibi kafada soru işaretleri oluşmaya başladı. Sizler için araştırdık.
Kimileri Ballıca Mağarası’nı ilk kez duydu!
13 yaşındaki Çinli Yang'i böylesine derinden etkileyen mağarayı bilenler ve ziyaret edenler küçük çocuğun bu isteğine hak verse de kimileri de böyle bir yerin adını daha önce duymadıklarını belirterek büyük bir şaşkınlık yaşadı. Gelin, Çin'deki küçük bir çocuğun hayallerine giren Ballıca Mağarası'nı birlikte yakından görerek, tanıyalım…
Peki Ballıca Mağarası nerede?
Ballıca Mağarası, Tokat'ın 26 kilometre güney batısında yer alan Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyü'ndedir. Deniz seviyesine göre 1.085 metre rakımda yer alan bu eşsiz güzellik, ortalama 18 derece sıcaklığı, yüzde 54 nem oranı ve milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitleri ile görenleri hayrete düşürerek kendisine hayran bıraktırıyor.
Ballıca Mağarası’nın özellikleri nedir?
Türkiye tam bir medeniyet cenneti, sahip olduğu doğal oluşum değerleri ile uluslararası ölçekte dikkat çeken Ballıca Mağarası, 2019 yılında Türkiye'den UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren tek miras alanı olarak adından söz çokça söz ettirdi. Mağaranın içerisinde gezilebilen kısmı 680 metre uzunluğunda ve 95 metre yüksekliğinde olan mağaranın yaşı yaklaşık 3.4 milyon yıl olarak tespit edilmiştir.
Birçok hastalığa deva oluyor!
Ballıca’yı dünya ölçeğinde özgün kılan nokta ise, dünyada çok sık rastlanmayan doğal oluşumların bir araya gelerek ahenk oluşturması. Yalnızca yurt içi değil yurt dışından da binlerce kişinin ziyaret ettiği mağara, aynı zamanda astım, bronşit ve KOAH rahatsızlığı bulunanların da iyi geldiği düşüncesiyle uğrak noktalarından biri haline geldi. Ender rastlanan soğan sarkıtları ve kristalleşmiş kireç taşlarından oluşan 8 salona sahip olan mağaraya gitmeyi planlıyorsanız; mağaranın girişin hemen ardında yer alan Havuzlu Salon, ardından sırasıyla Büyük Damlataşlar Salonu, Çamurlu Salon, Fosil Salon, Yarasalı Salon, Çöküntü Salon, Sütunlar Salonu, Mantarlı Salon ve Yeni Salonu ziyaret edebilirsiniz.