Türkiye Harekete Geçti! Tarımda Devrim Yaşanacak

Hayvancılık alanında yaşanan yem sıkıntısının giderek arttığı bugünlerde, TAGEM'den gelen açıklama herkesi rahatlatacak nitelikte. Yetiştirilecek çok yıllık buğdaygiller ile çiftçi bir kere ektiği tohumdan 5-10 yıl ürün alabilecek.

06.12.2021-11:02 - (Son Güncelleme: 07.12.2021-11:43) Türkiye Harekete Geçti! Tarımda Devrim Yaşanacak

Küresel ısınmada ki artış ve buna bağlı olarak yaşanan iklim değişikliği ile ilgili açıklamalar yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar ( TAGEM) Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik,  son yıllarda gördüğümüz kuraklığın  ülkemizin alışık olduğu 13-14 yılda bir tekrarlayan kuraklık olmadığını, bunun uzayacağını ve derinleşeceğini düşündüğünü söyledi ve şöyle devam etti, “Buğday ve arpada kuraklığa dayanıklı 36 çeşidimiz var. Konya’da kuraklık, Erzurum’da da soğuğa karşı bitkileri test ediyoruz. Yaklaşık 700 milimetre yerine 300 milimetre yağışla aynı verimi sağlayacak çeşitleri kast ediyoruz. Buğday ve arpada kuraklığa dayanıklı 36 çeşidimiz var. Konya’da kuraklık, Erzurum’da da soğuğa karşı bitkileri test ediyoruz. Yaklaşık 700 milimetre yerine 300 milimetre yağışla aynı verimi sağlayacak çeşitleri kast ediyoruz.”

ANADOLU ARTIK KURAKLAŞMAYA BAŞLAYAN BİR YARIMADA

İklimin değişmesi ile birlikte artık belli başlı bölgelerde yalnızca  belirli ürünlerin yetiştirilebileceğine vurgu yapan  Dr. Nevzat Birişik, iklim verisiyle modelleme çalışması ile ilgili açıklamalarda da bulundu. "Türkiye’de ‘şu bölgede kiraz üretiliyor ama kuraklık böyle giderse ‘şu bölgelerde üretilecek’ diyeceğiz. Modelleme çalışması bitmek üzere. Vatandaş sisteme girecek, ‘Şu ilçedeyim, burada kiraz diksem 10 yıl sonra yaşar mı’ diye sorguladığında sistem, ‘Oraya kiraz ekme, şu bölgeye ek’ diyecek. Örneğin Kahramanmaraş Çiğşar’da artık kiraz olmayacak, daha yüksek rakımlara Andırın’a çıkın diyebileceğiz.’ Bursa’da ova şartları şeftali için uygun olmayacak. Erzurum’da daha çok buğday yetiştireceğiz. Malatya’da 2050’de ovada belki kayısıdan çok pamuk yetiştireceğiz. Sistemi tam kurduğumuzda deklare edeceğiz. Kiraz ve kayısı çalışmasını bitirdik. Diğer ürünleri de buna dahil edeceğiz” şeklinde ifadelerde bulundu.

TÜRKİYE'DE TOPRAK İŞLEMESİZ TARIM MODELİNE GEÇİYOR

İsviçre ve Lüksemburg' da daha önce başlayan toprak işlemesiz tarım modelinin çalışmalar tamamlandıktan sonra Türkiye'de de başlayacağını duyuran Dr. Nevzat Birişik konuyla ilgili başka açıklamalarda da bulundu. “Adana, Konya gibi yerlerde toprak sürmeden anıza ekim yapıyoruz. Tek yıllıktan, çok yıllıklı bitki olmasına çalışıyoruz. Çok yıllık buğdaygil yem bitkileri geliştiriyoruz.

Bu tür bitkiler bir yıl ekilip 5-10 yıl biçilebilecek. Böylece üretici tohum ve sürüm masrafından kurtulacak. TAGEM tarafından bu amaçla domuz ayrığı, otlak ayrığı, yüksek otlak ayrığı, mavi ayrık, koyun yumağı, kılçıksız brom, kamışsı yumak ve kırmızı yumak geliştirilmiş bazı türler. Bu türler yaygınlaşırsa üreticimiz sürüm ve tohum maliyetinden kar edecek."

DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMA TEK EKİMLE ON YIL HASAT

Türkiye'nin tohumculuk sektöründe çok güçlü olduğuna hatta tohum ihracatı yapabilecek kadar fazla tohuma sahip olduğuna ifadelerinde yer veren Biricik, dışarıdan bir gram tohum almasak bile Ülke olarak tohum sıkıntısı yaşamayacağımızı ve tarımsal üretim konusunda azalma olmayacağını belirtti.

KORKMAK DEĞİL UYUM SAĞLAYARAK ÇÖZÜM YARATMAK 

Dr. Nevzat Birişik, “TAGEM olarak iklim değişikliğine seyirci kalmak ve korku yaratmak yerine, iklim değişikliğini tahmin etmek, uyum sağlamak ve iklim değişikliğini artıran tarımsal uygulamaları azaltmaya çalışıyoruz. Ülke sathındaki 48 araştırma enstitümüz ve yaklaşık 7 bin çalışanımızla Türk tarımının daha da güçlü kılacak ve geleceğe taşıyacak bilgi, teknoloji ve çözümleri üretiyoruz” dedi.

TAGEM' DEN ÇOK FARKLI BİR PROJE

21 Koyun 6 keçi ırkının oluşturduğu 1.2 milyon hayvan ırkı  TAGEM projesiyle birlikte farklı iklim koşullarına ayak uydurmaya başladı. "İkim değişikliğine karşı hayvan ırklarını, uygun coğrafyalara taşımak gerekiyor. Bu nedenle her küçük baş ırkından belirli sayıda hayvanı Balıkesir Bandırma’da Koyunculuk Araştırma Enstitümüze taşıyoruz. İklim şartlarına göre bu konuda araştırma yapılacak" açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal