Karadeniz’deki doğalgaz keşfi ile enerjide yeni bir sayfa açan Türkiye’de şu anda elektrik ihtiyacı büyük oranda fosil kaynaklardan yani kömür ve doğalgaz gibi kaynaklardan karşılanıyor. Ancak Akkuyu başta olmak üzere kurulacak nükleer santraller ve yenilenebilir enerji konusunda yapılan yatırımlar hesaba katıldığında fosil yakıtların payı yüzde 20’lere düşebilir.
İKİ FARKLI SENARYO VAR
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan Türkiye Enerji Görünümü Raporu’na göre 2040 yılında elektrik üretiminin yüzde yüzde 58’i nükleer ve yenilenebilir enerjiden karşılanacak. Referans senaryoya göre olan bu oran, alternatif senaryoya göre yüzde 75’leri bulabilir.
Birincil enerji arzının 2040'a doğru daha sürdürülebilir ve daha az ithalata dayalı bir yapıya ulaşacağı öngörülüyor. Bu kapsamda, petrolün payı yüzde 29'dan yüzde 24'e düşerken, yenilenebilir enerji en hızlı büyümeyi göstermesi ve elektrik üretimindeki payını yüzde 14'den yüzde 33'e artırması bekleniyor. Elektrik enerjisinin nihai enerji talebindeki payı ise 2019'daki yüzde 22 seviyesinden yüzde 28'e çıkacağı tahmin ediliyor.