Türkiye diplomaside atağa geçti: Dünyadan övgüler geldi

Madrid’de yapılan diplomatik zirvede Batı ülkeleriyle ilişkilerini kuvvetlendiren Türkiye, son zamanlarda yaptığı diplomasi atağıyla dikkat çekiyor. Türkiye’nin bu başarısında Suriye’de olası yeni bir operasyonun yapılması ihtimalinin etkisinin büyük olduğunu düşünülüyor.

02.09.2022-10:56 - (Son Güncelleme: 02.09.2022-16:56)

Rusya ile Ukrayna arasında arabulucuk görevini üstlenen Türkiye, son zamanlarda uluslararası görüşmelerde katalizör görevleri üstlenmeye devam ediyor. Her iki ülkenin savaşı sonlandırması adına çağrıda bulunan Ankara'nın, Ukrayna'da yaşanan insani krizin daha da derinleşmemesi, dünyadaki gıda ve enerji krizinin önlenmesi adına ortaya koyduğu çaba, ABD, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülke ve NATO, BM gibi birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından önemli destekler gördü. 

Türkiye, Madrid zirvesinde atağa geçti

28-29-30 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşen NATO’nun Madrid zirvesinde alınan kritik kararların dışında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında gerçekleşen üçlü görüşme, zirvenin odak noktası oldu. İsveçli ve Fin hükümet liderleriyle yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye'nin terör örgütlerine sağlanan finansal, askeri ekipman ve mühimmat desteğinin yanı sıra propaganda araçlarının terör örgütlerince kullanımının ortadan kaldırılmasına ilişkin haklı talepleri, yazılı bir mutabakatla kabul edildi. 

Türkiye NATO zirvesi

İsveç ile Finlandiya’ya ‘’Veto’’ sopası

İsveç ve Finlandiya'nın PKK ile ilgili Madrid'de imzalamış oldukları ortak mutabakata yönelik Türkiye'nin endişelerini gidermemesi durumunda ise Ankara'nın NATO üyeliğini veto hakkı hala elinde. Türkiye'nin NATO içerisindeki konumu ve etkinliğinin yanı sıra mutabakatın dışına çıkılması halinde izleyeceği yol haritasındaki keskinlik, her iki hükümet kanadının da PKK ile olan ilişkilerini bitirmeye yönelik somut adımlar atmasına zemin hazırlıyor.

Türkiye'nin Madrid'de göstermiş olduğu haklı tepkinin NATO içerisindeki ülkelerin de desteğini alması, Yunanistan'ın da Türkiye aleyhinde yıllardır sürdürdüğü "düşmanca" tavrını sözde yumuşatmasına neden oldu. Öyle ki Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in son dönemlerde vermiş olduğu demeçlerdeki Türkiye düşmanlığı, ABD'nin Yunanistan'daki askeri varlığının yanı sıra Fransa ve İngiltere'den aldığı silahların vermiş olduğu güvenle tehditkar bir dile dönüşmüştü. Ancak Türkiye'nin Madrid'de elde ettiği diplomatik zaferler, Miçotakis'in bu tutumuna rağmen Kıbrıs ile ilgili Erdoğan'dan Madrid'de görüşme talep etmesine de zemin hazırladı. 

Orta Doğu’da dengeler değişebilir

NATO Madrid zirvesinin ardında Batı ülkeleriyle ilişkilerini kuvvetlendiren Türkiye, PKK/YPG terör örgütüne yapılan destekler ile  F-35 ve F-16 krizlerini aşmak için görüşmelere devam ediyor. irleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır ile ikili ilişkilerini güçlendirmek adına bir dizi görüşme gerçekleştiren Ankara, bölgesel dengeleri demokratik sistem içerisinde siyasi ve ekonomik olarak yeniden kurgulamayı hedefliyor.

Suriye’deki olası yeni operasyon etkili oldu

Tahran'da gerçekleştirilen üçlü zirve sonrasında PKK terör örgütü tarafından Kuzey Irak'ın Zaho bölgesinde bir saldırı düzenlendi. Irak'taki iç karışıklıktan faydalanan ve Türkiye'nin Suriye'de kendisine düzenleyeceği olası bir harekatın hızını kesmek isteyen PKK terör örgütü ise bu durumu kendi lehine çevirmek istiyor.

Gelinen noktada Ankara'nın Ocak ayı itibarıyla daha da hız kazanan diplomasi trafiğinin Türkiye'nin uluslararası sistem içerisindeki rolünü daha da belirginleştirdiği görülüyor. 

YORUM YAZ..
Modal