Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Brüksel'deki AB Komisyonu binasında düzenlenen ilk Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu kapsamındaki İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.
Birlikte hantal vize prosedürleri var
AA’da yer alan habere göre; Bolat, Gümrük Birliği'nin başlangıçta Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar geçici bir düzenleme olarak tasarlandığını, ancak mevcut yapısının kalıcı yapısal kusurlara sahip olduğunu vurguladı. Bu kusurlar arasında Serbest Ticaret Anlaşması ağları arasında giderek artan eşitsizlikler, kara yolu kotaları ve iş dünyası temsilcilerinin Gümrük Birliği'nden tam olarak yararlanmasını engelleyen hantal vize prosedürleri yer alıyor.
Bolat, transit kotaların uygulanmasının, Gümrük Birliği'nde serbestçe dolaşması gereken Türk ürünlerinin teslimatının daha uzun ve maliyetli olmasına yol açtığını belirtti. Bu durumdan sadece Türk ürünlerinin değil, AB şirketlerinin Türkiye'de ürettiği ürünlerin de etkilendiğini hatırlatan Bakan, "Vize işlemlerinde yaşanan tıkanıklıklar, Türk iş dünyasının faaliyetlerini aksatmanın yanı sıra AB ile yakın ticari bağları olan Avrupa'nın çok uluslu iş modellerinde de ciddi belirsizliklerin oluşmasına neden oldu." dedi.
Gümrük Birliği'nin derinleştirilmesi gerekiyor
Bakan Bolat, mevcut sorunların Gümrük Birliği'nden elde edilen faydaları sınırlandırdığını belirterek, Gümrük Birliği'nin derinleştirilmesiyle ticari ve ekonomik ilişkilerin potansiyelinin artacağını söyledi. Bolat, tarafların bu konudaki işbirliğinin hem Türkiye hem de AB için faydalı olacağını vurguladı.