Haber365Özel-Ekonomi Servisi
Antalya Bilim Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Sovyet bloğunun çökmesinden sonra birçok olay yaşandı ve pandemi kapitalist sistemin zayıflığını ortaya koyduğunu kaydetti.
Vizesiz Türkiye Platformuna Başkanlık ettiği dönemde, AB'de açtığı davalarla, Türkiye lehine birçok dava kazanan Gümrükçü, pandemiyle, küresel güç ABD, sorgulanırken, yeni aktörlerin ortaya çıktığı tespitini ‘Yeni ortaklar, Almanya ve Japonya’ örnekleriyle dünyanın 3 ve 4 numarasına dikkat çekti.
Çin’in 1,4 milyar nüfusuyla ulaştığı GSYH’ye karşı (14,4 trilyon dolar ve küresel ekonominin yüzde 15,5’i/ KBMG 10.252 dolar), kişi başına düşen geliriyle, Türkiye’deki vatandaştan, daha yoksul vatandaşı olduğuna işaret etti.
Almanya’nın 4 trilyon dolar (küresel ekonominin yüzde 4,6’sı) ve Japonya’nın 5 trilyon dolar (küresel ekonominin yüzde 5,7’si) GSYİH’sine karşın, 44 bin doların üzerindeki kişi başına düşen milli geliri (KBMG) ile Almanya ve 38 bin doları aşan KBMG’si ile Japonya’ya dikkat çekti.
Gümrükçü, 5G altyapısını tüm ülkeye kurmak üzere, en iyi yatırım yapan ülkelerden birinin de, yine Almanya olduğunu belirterek, ‘Ayak işini Çin’e yaptırması sizin yanıltmasın.
Bu gibi ülkeler ayak işlerini üçüncü ülkelerde yaptırıyor. Altyapıyı yapan ülkede, sanki teknoloji oradaymış gibi algı operasyonu yapıyor’ görüşünü savundu.
TÜRKİYE-ALMANYA DOSTLUĞU
82 milyon nüfusu ile Almanya ve yine 80 milyon nüfusu ile Türkiye’nin nüfuslarının denk olduğunu belirtti.
Türkiye’nin ihracatının yarısından fazlasını AB ülkelerine ve bunlardan en büyük dilimi Almanya’ya yaptığını kaydeden, Gümrükçü, ‘Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği (GB) yok, sınırlı bir AB ile Türkiye dış işleri bakanlarının uyguladığı bir protokol var.’ dedi.
Türkiye açısından, GB protokolünün 1 Ocak 1970’te tamamlandığını kaydeden Gümrükçü şöyle konuştu:‘1995’te Batı’ya dedik ki, sizden aldığımız sanayi ürünlerinden gümrük almayacağız.’
TÜRKİYE’YE UYGULANAN VİZE HUKUKSUZ!
Vizesiz AB Platformunun da Başkanı olan, Prof. Dr. Gümrükçü,
hukuken, Almanya’nın Türkiye’ye uyguladığı vizenin geçersiz olduğunu kaydederek, işverenlerin, konferans vermeye gidenlerin v.b. Ankara Antlaşmasından doğan haklarla, AB’ye vizesiz girmesi gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE’YE MEVCUT HAKKINI VERECEKLER!
Almanya’nın Aralık ayında, Türkiye’deki işverene, gazeteciye, hizmet getirene serbest dolaşım hakkını vermeye hazırlandığına işaret eden, Prof. Gümrükçü, ‘Ama bu hak, zaten Türkiye’nin yasal hakkı’ görüşünü savundu.
Pandeminin küresel ekonomiyi teslim aldığı bir dönemde, AB ülkelerine, tek tek ciddi anlamda Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın katkı sağladığına işaret eden, Gümrükçü, ‘Ekonomik olarak sıkıntı da bir Türkiye, Almanya’nın menfaatine değil. Bu, Almanya’nın daha az Türkiye ile ekonomik ilişkisi anlamına gelir’
GB ANLAŞMASI VARSA AMB BİZE DE DESTEK GÖNDERSİN!
‘Türkiye’nin, GB anlaşması varsa, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Türkiye’ye de 50-60 milyar Euro destek vermesi gerekmez miydi?’ diye soruyor.
ALMANYA’NIN ENERJİDE BAĞIMSIZLIM MÜCADELESİ
Petrol ve doğalgaza ulaşamayan Almanya’nın 1. alternatifinin Rusya olduğuna işaret eden, Gümrükçü, ABD’nin, alamazsın, diyerek, bu kapıyı kapadığını söyledi.
2. SENARYOYU DA TÜRKİYE ENGELLEDİ
Birinci senaryoyu, ABD’nin engellemesi ile, Almanya’nın,
Kuzey Irak’ta Kürt devletleri kurarak, Irak petrollerini almayı planladığını belirten Gümrükçü, ‘Bu nedenle Kürtlere destek verdi. Ama bu senaryo da, Türkiye’nin girişimi ile engellendi’ dedi.
ALMANYA 3. BİR ALTERNATİF ARIYOR
İlk iki projesini gerçekleyemeyen Almanya’nın, Azerbaycan ve Türkiye bağlantılı 102 yıllık eski bir projeyi ısıtıp, uygulamaya aldığını söyledi.
Gümrükçü, hedefi, Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmak olan Almanya’nın, bu nedenle, Norveç’ten de petrol aldığına işaret etti.
PANDEMİ SONRASI EN HIZLI KALKINAN ÜLKE..!
Hızlı kalkınan, işsizlik oranı en düşük ve pandemi sonrası en çok pazara girme şansı bulunan Almanya’nın, 7 binden fazla uluslararası firması bulunduğunu belirtti.
HER TÜRK KÖYÜNDE ALMAN BAYRAĞI OLABİLİR!
Almanya’nın Türklere verdiği sosyal yardımları geri almak istediğini anlatan, Gümrükçü, Almanya’daki Türklerin çoğunun işsiz, olduğunu ve sosyal yardım alanların bir kısmının Türkiye’de mal varlığının ortaya çıktığını, söyledi.
Almanya’da çalışan işçinin mal varlığını, Türkiye devletinin bildirim zorunluluğunu yerine getirmediğinden, köylerdeki bu toprak ve mülklerin, Almanya’nın eline geçebileceğini kaydetti.
ARALIK’TA KAZAN KAZAN ÇIKABİLİR!
Aralık’ta, Almanya Türkiye görüşmesinden, kazan kazan çıkabileceğini belirterek, ‘GB, gerçek anlamda gerçekleşebilir’ dedi.
TARIM ÜRÜNLERİNİ DEVREYE ALABİLİR Mİ?
İtalyan firmalarının Ordu’da köylünün fındık tarlalarını satın aldığına değinen, Gümrükçü, Fındıkta en önemli rakip İtalya’ya, Türkiye’nin kendi fındık tarlalarını yok pahasına satarak, stratejik hata yaptığını anlattı.
NUTELLA ORDU’NUN FINDIK TARLALARINI ALIYOR!
Fındıktaki rakibimiz İtalya’daki Nutella’nın Ordu’daki tarlaları çok ucuza satın aldığı tespitini yapan, Prof. Dr. Gümrükçü, bu durumun devam etmesi halinde, Türkiye’nin fındıktaki avantajını İtalya’ya kaptırabileceğini ifade ederek, ‘GB ile Türkiye, tarım ürünlerini devreye almalı’ dedi.