Gastronomi dünyasının merakla beklediği Taste Atlas, küresel mutfaklardan çeşitli yemekleri değerlendirerek dünyanın en çok beğenilen 10 dana yemeğini seçti!
Türk mutfağı burada da adından çokça söz ettirdi. Daha öncede Taste Atlas'ın düzenlemiş olduğu ''Dünyanın en iyi 100 yemeği'' kategorisine tam 8 farklı yemeğiyle çokça kendinden söz ettirmişti. Bu seferde etli yemekler kategorisine listeye jet hızıyla girdi...İşte yılın en iyi dana etli yemekleri sıralaması...
Şunu net olarak söyleyebiliriz ki Portekizliler yiyelim, içelim, laylaylom cinsinden insanlar. Böyle olunca da restoranlar dahil oldukları her yerde eğleniyorlar. Bife à café Marrare, Portekiz’de de oldukça nam salmış bir etli yemektir.
Cachopo, İspanya’nın Asturias bölgesine özgü bir yemektir. Cachopo, genellikle iki büyük et parçası arasına peynir, jambon ve bazen de mantar gibi iç malzemeler eklenerek hazırlanan bir tür “et sandviçi” olarak tanımlanabilir. Bu yemek, Asturias’ın zengin et kültürünün bir parçasıdır ve bölgenin geleneksel mutfağının önemli bir öğesidir.
İspanyol mutfağı, İspanya istilalarının ve fetihlerinin gelenekleri değiştirerek yeni malzemeleri kullanıma sunduğu karmaşık bir tarihten türemiştir. Böylece, İspanya'nın mevcut ve eski mutfağı, eski ve yeni gelenekleri birleştirmektedir.
Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir.
Milano Lombard mutfağında bir İtalyan yemeği ve popüler bir pirzola çeşididir. Geleneksel olarak dana eti kaburga pirzolası veya sığır filetosu kemiği ile hazırlanır ve tereyağında kızartılmış pane pirzola haline getirilir. Şeklinden dolayı Milanese'de oreggia d'elefant veya İtalyanca'da fil kulağı anlamına gelen orecchia d'elefante olarak anılır.
Saltimbocca alla Romana, genellikle basitçe “Saltimbocca” olarak bilinen, İtalya’nın başkenti Roma’dan gelen popüler bir yemektir. Saltimbocca, genellikle dana eti, prosciutto ve adaçayı ile hazırlanan bir tür et yemeğidir. Dana eti ince dilimler halinde kesilir ve üzerine prosciutto ve adaçayı yaprakları yerleştirilir. Sonra bu üçlü, genellikle tahta bir çöp ile bir arada tutulur. Bütün bu dilimler tereyağı ve marsala şarabında hafifçe pişirilir. Hızlı ve basit bir yemek olduğu için, hem restoranlarda hem de evlerde sıklıkla hazırlanır.
Zürcher Geschnetzeltes İsviçre’nin önde gelen yemeklerinden biridir. Zürich Usulü Kremali Et Sote İsviçre’de özellikle Zürih de ön planda olan bir yemektir. Kuşbaşı doğranan dana etinin kremalı, mantarlı ve beyaz şarapla yapılmış sos eşliğinde servis edilmesiyle ortaya çıkan bir et yemeğidir.
Çökertme kebabı, Türk mutfağından bir et yemeği. Kızarmış kibrit inceliğinde patateslerin üzerine bonfile et yerleştirilir. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile birlikte servis edilir. Özellikle Bodrum civarında bulunur. Kimyon, pul biber, soğan, kekik ve benzer malzemeler de kullanılabilir.
Ossobuco kelimesi içi boş kemiğe çevrilir, bu yemek için kullanılan dana eti, kemik boyunca yatay olarak dilimlenir ve iliği ortaya çıkarır, bu da yemeğe tereyağı zenginliğini verir. Et bir çatalla kesilecek kadar yumuşayana kadar et suyunda yavaş pişirilen ossobuco, ançüez, kıyılmış sarımsak, maydanoz ve limon kabuğu rendesi ile yapılan lezzetli bir ot olan gremola veya gremolada ile bitirilir.
Viyana denilince akla ilk gelen yemek Şinitzel. Zaten “Viyana Şinitzeli” Avusturya’nın milli yemeği statüsünde… Tavuk, dana veya domuz etlerinin tahta ya da plastik bir çekiç yardımıyla iyice dövüldükten sonra yumurta, galeta unu gibi işlemlere tabi tutularak kızartılmasından elde edilen şinitzeli Avusturya’nın dört bir yanında yiyebilirsiniz.