Türk mutfağı denildiği zaman ilk akla gelenler birisi ezogelin çorbasıdır. Adeta Anadolu’nun yöresel tatlarının birleşimiyle; sıcacık sofralara Anadolu’nun lezzetini yaşatan ezogelin çorbası lezzetli olduğu kadar da doyurucu da. Bu yüzden iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olarak da ön plana çıkıyor. Mercimek, pirinç ve bulgurunuz varsa; bu akşam iftar sofranızın çorbası bizden! İftara yarım saat kala bile hazırlayabileceğiniz şipşak hızlı ezogelin çorbası tarifi...
Ezogelin çorbası tarifi malzemeleri
- 1 su bardağı ölçüsünde kırmızı mercimek
- 1 tatlı kaşığı ölçüsünde pirinç
- 1 tatlı kaşığı ölçüsünde bulgur
- 2 çay kaşığı ölçüsünde pul biber
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde nane
- 2 diş sarımsak
- 1 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde biber salçası
- 2 yemek kaşığı ölçüsünde sıvıyağ
- 2 litreye yakın sıcak su tuz
Ezogelin çorbası nasıl yapılır?
- İlk etapta ezogelin çorbanızı yapmak için düdüklü tencerenizin içerisine rendelenmiş olduğunuz soğanlarımızı ve ezilmiş sarımsağımızı ekleyerek sıvı yağın içerisinde güzelce kavurun.
- Soğanlar ölmeye başlayana kadar orta ateşte kavurmaya devam edelim.
- Kavrulduğu zaman kırmızı biber, nane ve salçayı ilave ederek kavurma işlemine devam edelim.
- 1 – 2 kez karıştırdıktan sonra ise yıkamış olduğumuz pirinç, mercimek ve bulguru ekleyerek tuzunu ilave edelim ve karıştıralım.
- Başka bir tarafta ise kaynamakta olan 2 litre suyumuzu kaynadıktan sonra tenceremizin içerisine boşaltalım.
- Düdüklünün kapağını kapattıktan sonra 10 dakika kadar pişirip servis edebiliriz. Herkese afiyet olsun…