Türk-İş Mayıs Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırını Açıklandı

Türk-İş, mayıs ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 438 TL, yoksulluk sınırını da 7 bin 942 TL olarak hesapladı.

27.05.2020-16:00 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-15:50) Türk-İş Mayıs Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırını Açıklandı

Türk-İş, mayıs ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 438 TL, yoksulluk sınırını da 7 bin 942 TL olarak hesapladı.

Türk-İş Konfederasyonunun yazılı açıklamasında, küresel salgın coronavirüsün, başta dar ve sabit kazançlı kesimler olmak üzere bütün toplumu negatif etkilediği ifade edildi.

Alınan tedbirlerle sağlık alanında koruyucu politikaların izlendiği, ekonomik ve sosyal alanda bilhassa işsizlik ve düşük gelir ya da gelirsizliğin, en mühim problem olduğu belirtilen açıklamada, şu açıklamalar yer aldı:

"Bu dönemde sosyal politika uygulaması olarak 'temel gelir' önem kazanmıştır. Yoksullara yönelik destek geliri uygulaması ile birlikte merkezi ve yerel yönetimlerin yaptıkları yardımlar yaygınlaştırılmıştır. Burada temel sorun, yoksullara yönelik yapılan yardımların, temel ihtiyaçları ne ölçüde karşılayabildiğidir. Yoksul kesimin harcamaları gıda ağırlıklıdır. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken harcama tutarı net asgari ücretin üzerindedir."

Türk-İş'in bu ay için "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasındaki açıklamasında, 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) mayıs ayında 2 bin 438 TL 24 kuruş olarak kaydedildi.

Gıda harcamasıyla giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), eğitim, ulaşım, sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılması zaruri diğer aylık masrafların toplam tutarının da (yoksulluk sınırı) 7 bin 942 TL 17 kuruş olduğu belirtilen açıklamada, bekar bir personelin "yaşama maliyeti"nin aylık 2 bin 961 TL 13 kuruş olarak hesaplandığı bildirildi.

Açıklamaya göre, "mutfak enflasyonu"ndaki değişim bu ay için şu şekilde oldu:

"Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,71 oranında arttı. Yılın ilk 5 ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 12,74 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 14,80 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,82 olarak hesaplandı."

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal