Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM kutup Araştırma Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 2. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'ne çıkan bilim heyeti 22 gün süren yolculuktan sonra Türkiye'ye döndü. Sefer katılımcıları, Türkiye'den 400 derece kuzeye çevirdikleri rotaları üzerinde Barents Deniz'inde 24 farklı örnekleme noktasında zooplankton, fitoplankton örneklemeleri, denizindeki kirleticilerin belirlenmesi, deniz suyu fiziksel parametrelerinin takibi, mikroplastik gibi konularda atmosferik kirlilik gözlemleri, meteorolojik gözlemler, gemi ticaret rotalarının çevreye etkileri, buzların gözlemlenmesi ve deniz memelilerinin takibi 14 farklı proje için bilimsel araştırmalarını tamamladı. 4 Temmuz'da, 9 kişilik ekip ile çıktıkları yolculukta PolarXplorer isimli 42 metrelik araştırma gemisi ile Arktik Okyanusu'ndaki Barents Denizi'nde seyir gerçekleştirdi. Bilim insanların çalışmalarına, Norveçli kaptan Harry Johansnessen, 3. kaptan Henrik Haveland ve Filipinli mürettebattan oluşan 6 kişilik gemi personeli de destek oldu. Her türlü hava koşullarında beslenmelerine dikkat etmesi gereken ekibe, sefer süreleri boyunca Filipinli aşçı Maria Gosiengfiao yemek yaptı. Bilim insanları yaptığı yemeklerle özellikle zeytinyağlı ve enerji kazandıracak türde olmasına dikkat çeken Gosiengfiao 'Genelde Norveç ve Avrupa yemekleri yapıyorum, fırında ve haşlama olmasına özen gösteriyorum. Kalori ve enerji vermesi için tatlılar yapıyorum. Herkesin sağlıklı yemek tüketebilmesini istiyorum.' dedi.
Polarxplorer Araştırma gemisi kaptanı Harry Johannessen, Türkiye'nin bu etkinliği vasıtasıyla ilk defa bilim insanlarıyla çalışma yaptığını belirterek, 'Araştırmalar sonucunda ortaya konulan ve okyanuslar için kötü olan mikroplastiklerin varlığını bilmek hiç hoşuma gitmiyor. Bu durdurulmalı, bütün kirleticilerin Arktik Okyanusu’na geliyor olması çok üzücü' ifadelerinde yorumlarını yaptı.
Kaptan Johanessen, 1980 yılından beri Arktik Okyunusu'nda balıkçılık yaptığını ve bu dönemde çok fazla deniz buzunun olduğunun altını çizerek, ' İklimde hep bir dalgalanma oluyordu, esas bu kirleticilerin önüne geçilmesi gerekiyor. Balıklarla beraber bu kirleticileri de yiyoruz, bu bizler için hiç iyi değil.' ifadelerinde bulundu.