Türk Bilim İnsanları Taşınabilir Mikroskop Geliştirdi

Çok küçük canlıların araştırılmasında kullanılan mikroskoplar geliştirildikçe insanlığa katkısı da inanılmaz boyutlara ulaştı. Son olarak İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde Türk Bilim İnsanları’nın üzerinde çalıştığı taşınabilir yüksek çözünürlüklü mikroskop geliştirildi.

24.02.2020-12:52 - (Son Güncelleme: 24.02.2020-14:17)

Türk bilim insanlarının bilim ve teknolojiye katkısının son yıllarda arttığı alanlardan biri de kuşkusuz sağlık sektöründe geçekleşiyor. İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde yapılan çalışmalarda cep telefonunun görüntüleme özellikleri baz alınarak ticari mikroskoplara oranla görüntü çözünürlüğü çok daha yüksek olan ve pille çalışan mikroskop geliştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde 2015 yılında kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (IBG), bilimsel alanda önemli çalışmalar ve geliştirmeler yapmayı sürdürüyor. Kuruluşun son çalışmalarından biri olan yüksek kapasiteli ve çözünürlüklü taşınabilir mikroskop projesi tamamlandı.

IBG’de yapılan çalışmalar doğrultusunda bilim insanlarımız, geliştirilen optik düzenekler sayesinde cep telefonlarının görüntüleme özelliklerini kullanılarak, pille çalışabilen mikroskop geliştirmeyi başardı.

Buna göre büyütme kapasitesi 1200X olan mikroskop bir kilogram ağırlığına sahip ve sadece12 santimetre büyüklüğünde bulunuyor. Geliştirilen yeni nesil mikroskop eğitim, tıp, Ar-Ge ve teknik araştırma gibi pek çok alanda kullanılabilecek.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal