Türk bilim insanları gerçeği açıkladı: Kutupların 3’te 1’i yok oldu

Türk bilim insanlarının Kuzey Kutbu’nda gerçekleştirdikleri 2. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nde endişe verici sonuçlar ortaya çıktı. Bilim insanları kutupların 3’te 1’inin yok olduğunu duyurdu. İşte detaylar...

16.09.2022-12:51 - (Son Güncelleme: 16.09.2022-12:51) Türk bilim insanları gerçeği açıkladı: Kutupların 3’te 1’i yok oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önderliğinde ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda düzenlenen 2. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nde endişe verici sonuçlar ortaya çıktı. Sefer Lideri TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, yaptığı açıklamada kutupların 3’te 1’inin yok olduğunu açıkladı.

Olumsuz hava koşulları ekibi etkiledi

Araştırmalar sırasındaki deneyimleri hakkında konuşan Prof. Dr. Özsoy, ‘’Barents Denizi, Atlantik ve Arktik Okyanusu'nun etkilerinin birleştiği bir bölge olarak biliniyor. Sefer boyunca ölü dalgalar, fırtına gibi bazı olumsuz etkilere maruz kalan ekibi en çok da sıcaklık düşüşü zorladı. Deniz suyu sıcaklığı da değişkenlik gösterdi. 10 derece ile başlayan deniz suyu sıcaklığı eksi 1,2 derecelere ulaştı." dedi.

Türk bilim insanları kuzey kutbu

Buzulların büyük kısmı eridi

Buzulların büyük bir kısmının eridiğini kaydeden Özsoy, cümlelerini şu sözlerle sürdürdü:

"Birinci seferimizde 81 kuzeyde deniz buzlarını görürken bu kez 82 kuzeye ancak vardığımızda deniz buzlarını gördük. Deniz buzlarının, şu anda uydu verileriyle karşılaştırdığımızda ve daha önce yerel halktan alınan verilere de dayanarak üçte biri kuzeyde tamamıyla yok olmuş durumda. Özellikle bir önceki seferimizle karşılaştıracak olursak ‘Deniz buzları dinamik, sizin vardığınızda olmaması doğal.’ denebilir ama biz bir önceki yaptığımız rotadan hareketle ve aynı noktalarla değerlendirdiğimizde bu anlamda da o deniz buzlarının daha da çekilmiş olduğunu gördük."

Yaşanan olaylar ekstrem felaketleri getiriyor

Deniz buzlarının dünya hayatı için oldukça önemli olduğunu kaydeden Özsoy, bunların okyanus akıntılarını oluşturduğunu, buzlar azaldığında akıntı sisteminin yavaşladığını vurgulayarak "Bu verilere göre yavaşlayan akıntı şu an halihazırda yaşadığımız bütün ekstrem felaketleri resmediyor. Şu anki akıntı sistemindeki yavaşlamanın derecesi, bize hava felaketleri olarak geri dönüyor." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal