Türkiye’nin pek çok üniversitesi ve araştırma alanlarında teknoloji atılımı ve teşviki kapsamında kurulan Teknoparklar inovasyon çözümler üretmeye devam ediyor. Son olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesindeki teknoparkta Flora Bio adlı firmada biyoteknolojik ilaçlar üzerine çalışmalar yürütülüyor.
Burada Türk bilim insanları, ilk biyoteknolojik hücreyi 2017 yılında geliştirmeyi başardı. Tüm üretim sürecinin yerli ve milli olarak gerçekleştirildiği projenin sonunda besiyerine, Çaylı'nın kızının adı olan "Lale" ismi verildi.
Bu alandaki çalışmalarına hız veren uzmanlar TÜBİTAK'ın da desteğiyle 3 yeni aşı besiyeri daha geliştirmeyi başardı.
Viral aşılar ve kanser ilaçları alanlarında kullanılmak üzere geliştirilen biyoteknolojik hücrelere ise "Leylak", "Orkide" ve "Yonca" isimleri verildi.
Türk bilim insanları şimdi, onların da bilimsel çalışmalarda kullanılması için yabancı bir firma ile görüşmeler yürütüyor.
Besiyeri ile ilgili bilgi veren Erdem, "Hücrelerin en efektif şekilde protein üretmeleri için ihtiyaçları olan besin kaynağını alabilecekleri sıvılar geliştiriyor. Bu sıvılar 95 uygun kimyasalın belli bir bilgi birikimiyle karıştırılmasıyla oluşuyor. Biz aslında bizim gibi yiyip içemeyen hücrelerin en efektif şekilde çalışacakları besin ortamları hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.