Türk Bilim İnsanı Dr. Umut Yıldız NASA’da Yapılan ‘Yaşam İzi’ Çalışması Hakkında Önemli Açıklamalarda Bulundu

NASA’ya ait Jet Tahrik Laboratuvarı’nda çalışan Türk Doktor Umut Yıldız, Mars’ta gerçekleştirilen ‘yaşam analizi’ çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

09.10.2021-12:39 - (Son Güncelleme: 09.10.2021-12:46)

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Mars üzerinden yaşam var mı? Çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. NASA Jet Tahrik Laboratuvarı bölünde çalışan bilim insanı Dr. Umut Yıldız, titizlikle yürütülen ‘yaşam analizi’ çalışmalarına dair merak edilenleri cevapladı. 

NASA’DA ÇALIŞAN TÜRK BİLİM İNSANINDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Jet Tahrik Laboratuvarı bölümünde çalışmalarına devam eden bilim insanı Dr. Umut Yıldız, yapılan çalışmalarda, Mars’ta su izlerine rastlanıldığını belirterek, ‘Mars'ta şu anda sıvı su yok ama yüzey kabuğunun altında buzlu, donmuş suya rastladığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Daha da altta, hani toprak altı göletler vardır ya, bu şekilde göletleri de bulduk. Kısacası çok yaklaşmış durumdayız. Yaşamla ilişkilendirdiğimiz şey de genelde sudur. Su gördüğümüz yerde yaşam olabilir diyebiliriz’ dedi. 

Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi’ni ziyaret etmek için Bursa’ya gelen bilim insanı Dr. Umut Yıldız, NASA’nın yürüttüğü ‘yaşam izleri’ çalışması hakkında merak edilenleri cevapladı. Türkiye’de son yıllarda bilim üzerine çok ciddi çalışmaların yapıldığını, yapılan bu çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Yıldız, Bursa’da yapılan GUHEM'in dünyadaki sayılı uzay ve havacılık merkezlerinden biri olduğunu belirterek, ‘Eminim ki bu çocukların bir bölümü uzay alanına yönelip bir şeyler yapacaklardır. Ben en güzel o kısmı görüyorum. Küçücük çocukları bile şu anda etkilemesi benim için çok önemli. Ayrıca buraya daha da destek verilmeli. Türkiye'nin her tarafından buraya öğrencilerin gelmesini diliyorum’ ifadelerini kullandı. 

Umut Yıldız

TÜRKİYE’DE UZAY ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Türkiye’de yapılan uzay çalışmalarına değinen Yıldız, hazırlanan bazı planlar olduğunu ve bu planlara bağlı kalındığı taktirde başarı işlerin çıkacağına dikkat çekerek, ‘Bir yol haritası çizilmiş durumda. İlk hedef, 2023'te Ay'a sert iniş, ondan sonra da yumuşak iniş yapmak. Takip ettiğim kadarıyla gerçekleşebilme ihtimalini görüyoruz. En azından elimizde bir plan var. Bu plana göre de bir şeyler devam eder ve başarabiliriz. Madem bir uzay ajansımız var. 5-10 yıllık planlardan ziyade çok daha uzun süreli planlamaları şimdiden konuşmamız gerekiyor’ şeklinde konuştu. 

Dr. Umut Yıldız

MARS’A UÇAN ARAÇ GÖNDERECEK SEVİYEDEYİZ

Ülkemizde de çok önemli çalışmaların olduğuna dikkat çeken Yıldız, ayrıca Mars’a uçan araç gönderebilecek durumda olduğumuz belirterek, Küçük bir robot değil, bir cip büyüklüğünde. Bunun yanında bir de helikopter gönderildi. Şunu görebiliyoruz, artık Mars'ta bir uçan araç çalıştıracak seviyemizin olduğunu biliyoruz. Perseverance robotunun en büyük amacı orada yaşam bulmaya çalışmak. Yaşam var mı, yok mu bilmiyoruz ama sıvı suyun olduğunu biliyoruz. Milyarlarca yıl önce oradaki suyla beraber belki bir yaşam oluşmuştur diye düşünüyoruz. Belki bulacağız, belki bulamayacağız ama şu anda bu araç araştırmasına devam ediyor. Umuyorum ki yakın zamanda güzel bir haber alırız, Mars'ta yaşam bulabiliriz’ dedi. 

Bursa Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi

PERSEVERANCE ŞUBAT AYINDA MARS’A İNDİ

Geçtiğimiz şubat ayında Perseverance robotunun Mars’a iniş yaptığını hatırlatan Yıldız, düzenli olarak Mars’a veri gönderildiğine dikkat çekerek, ‘Birkaç yüz bin fotoğraf gönderdi. Mars'ta şu anda sıvı su yok ama yüzey kabuğunun altında buzlu, donmuş suya rastladığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Daha da altta, hani toprak altı göletler vardır ya, bu şekilde göletleri de bulduk. Kısacası çok yaklaşmış durumdayız. Yaşamla ilişkilendirdiğimiz şey de genelde sudur. Su gördüğümüz yerde yaşam olabilir diyebiliriz. Belki buradan bir şey çıkarabiliriz. Eskiden Mars'ta sıvı suyun olduğunu da tortul kayalardan anlıyoruz. Oradan mutlaka su geçmesi gerekiyor ki o taşlar yuvarlak hale gelsin. Uydu fotoğraflarından nehirlerin geçtiği yolları da biliyoruz.Demek ki burada eskiden sıvı su var ama bu suyun ne kadar orada kaldığını bilmiyoruz. Belki 50 yıl, belki 500 bin sene kaldı. Mars'ın 4,5 milyar yıllık tarihi var. Orada eskiden su olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz’ şeklinde konuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal