Bunları sürekli tüketiyorsunuz, peki nasıl yapıldığını biliyor musunuz ?
Her gün bir yerlerde karşımıza çıkan ve kullandığımız ürünlerin nasıl yapıldığını merak edenler olmuştur. tüm bu kullandığımız şeylerin elbette bir yapım aşaması vardır. bugün en çok merak ettiğiniz bazı şeyleri göstereceğiz. buyurun içeriğe geçelim.
Gözlük camı
Numaralı ya da numarasız, plastik ya da camdan üretilen gözlük camları, quartz-potasyum-karbonat ve soda gibi maddeler kullanılarak 1500 santigrat gibi çok yüksek sıcaklıklarda üretilir.
Makarna
İrmik ve su teknede yoğrularak hamur elde edilir. zenginleştirilmiş ya da katkılı ürün yapılacaksa ürüne göre yumurta tozu, sebze tozu, vitamin gibi katkı maddeleri ilave edilmektedir. hazırlanan hamur kalıplarda şekil aldıktan sonra kurutuculara gönderilir. kurutma süresi makarnanın şekline göre 5 ila 16 saat arasında değişmektedir.
Sakız
Sakız çok eski zamanlardan beri insanların önemli alışkanlıkları arasında yer alır. hatta kızılderililerin bile ağaç reçinesinden yapılan sakızları çiğnedikleri rivayet edilir. eskiden ağaç reçinelerinden doğal yolla yapılan sakızlar, günümüzde plastik ve kauçuk madde kullanılarak yapılıyor. manikara zapota adı verilen ağaçtan çıkarılan özütün kimyasal yollar ile işlenmesiyle üretilen lateks maddesi sakızın özünü oluşturur.elde edilen lateks isteğe göre şeker ve koku verici maddelerle birleştirilerek sakız elde edilir.
Mum
Mum üretiminde genellikle hammadde olarak parofin ve ek olarak strerin kullanılır.bazı üreticiler bal mumu kullansa da genellikle mum üretimi için kullanılan madde parofindir. ayrıca mumun yanarken kullanılması için içerisine fitil yerleştirilir. bunun dışında parofine şekil vermek için kullanılan kalıplar, koku vermek için esanlar ve renk vermek için boyalar kullanılır.
Silgi
Silginin hammaddesi kauçuktur. sadece sıcak ülkelerde yetişen kauçuk ağacının oval ve büyük bir biçimde kalın yaprakları vardır. yapak kauçuk alınır. yapay kauçuktan uzun şeritler halinde kesilen uzun parçalar yüksek basınç altında pişirme işlemi yapılan bir makineye konuyor. burada piştikten sonra kesilip küçük parçalara ayrılıyor.
Şeker
Şeker günlük hayatımızda yaygın olarak tükettiğimiz tatlandırıcı bir maddedir. şeker üretimi şeker kamışı ve şeker pancarından yapılmaktadır. sıcak bölgelerde yetişen bitkiler uzun kamışlara sahiplerdir. şeker kamışının sapları sıkılarak şeker ve su elde ediliyor.kireç sütüyle kazanlardan kaynatılarak şeklini alana kadar işleme devam ediliyor.kaynatma işleminin ardından şekerin hammadesi elde edilir ve tesislerde kimyasal işlemlerden geçirilir.
Çikolata
Kavrulmuş kakao parçaları şekerlerle karıştırılır. bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür. ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içerisine koyulur. oluklar içerisindeki silindirler ile çikolata yumuşak ve pürüzsüz hale getirilir. sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. katılaşan çikolataya çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.
Lokum
Şeker çözünebileceği kadar kaynatma kazanına konulur ve su ile kaynatılır. bu arada sitrik asitte bir başka kapta su ile çözülür. kullanılacak suyun geri kalan kısmında ise nişasta süspansiği haline getirilir: sonra nişasta süspansüyonu şeker asit çözeltisine katılarak kanatılır. kitle belli bir kıvama gelince ateşten indirilir ve nişastalı kalıplara dökülür. 12 ila 24 saat tablalarda bekletip dinlendirilir. sonra üzerine pudra şekeri, hindistan cevizi vs dökülerek hazır hale getirilir.
Bisküvi
Tahıl ununun içerisine kabarmayı sağlayıcı maddeler, şeker-tuz-yağ ve gıda katkı maddeleri yönetmeliğinde kullanılmasına izin verilen maddelerden toz kakao, taze süte veya süt tozu, fruktoz ve glükoz şurubu, tuz, peynir altı suyu bunun gibi maddeler katılara su ile tekniğe uygun yoğrulur ve işlenilir. ayrdından şekil verilir ve pişirilir.
Enerji içeceği
Enerji içeceklerinin suyu çok kalitelidir. içerisindeki şeker, şeker pancarından üretilir. ayrıca enerji içecekleri boğa idrarı ve sperminden elde edilen bir madde de bulunmaktadır. onghorn sığır firması tarafından yapılan bir araştırma red bull, monster vb. enerji içeceği markalarını test etmiş. buldukları şey midenizin düğümlenmesine sebep olabilir.
içeceklerin gerçekten de boğa spermi içerdiğini bulmuşlar. taurine ismini latincedeki taurus’tan alır ki bu boğa demektir. ilk olarak avusturyalı bilim adamları friedrich tiedemann ve leopold gmelon tarafından 1827 yılında boğa safrasından elde edilmiştir.
genellikle, bilim camiasında bile, amino asit olarak adlandırılır fakat karboxsil grubunu içermediği için tam amino asit değildir. taurine boğaların karaciğerinde, sperminde ve idrarında mevcuttur. kesin olan şu ki red bull gibi enerji içeceklerinde kullanılan taurine bu kaynaklardan elde edilir.
enerji içeceklerindeki taurine boğa testislerinin bir yan ürünüdür ve pek vejetaryen yanlısı olduğu söylenemez. taurine boğa safrasında ve anne sütünde doğal olarak bulunan bir maddedir.
Bonibon
Bu şekerlemeler, çikolata parçacıklarının gıda boyası ile kaplanması ile yapılır. sıcak bir su ile boyaların nasıl çıktığını göreceksiniz. çocukları bu yiyeceklerden uzak tutmak en iyisi.
Nutella
Geçtiğimiz günlerde resmi twitter hesabından helal olmadığını açıklayan nutella. içindekiler kısmına göre hazırlanan tarif tam da böyle. yüzde 90 şeker, yüzde 2 fındık, yüzde 2 hindistan cevizi, yüzde 6'sı palm yağı bulunur.