Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Yoğun Bakım Bilim Dalı Yan Dal Araştırma Görevlisi Dr. Ayşe Ayyıldız, yağışlarla birlikte orman ve kırsal alanlardaki artan mantar zehirlenmelerine karşı önemli uyarılarda bulundu. Her mantarın tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Ayyıldız, tedbirli olmak için yalnızca kültür mantarlarının tüketilmesinin uygun olacağını belirtti.
DOĞADAN TOPLANAN MANTARLAR ZEHİRLENMELERE NEDEN OLUYOR
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ayşe Ayyıldız, uygun koşullarda saklanmayan kültür mantarlarının da zehirlenmelere neden olabileceğini belirterek, zehirlenme semptomlarının 2 ila 6 saat içerisinde kendini gösterebileceğini aktardı. Ayyıldız, ‘Yağışların çok fazla olması bizim yoğun bakım ünitemizdeki mantar zehirlenmesi kaynaklı hasta sayımıza da yansıdı. Özellikle bu 2 hafta içerisinde çok fazla vaka takip ettik.
Mantar zehirlenmeleri, bitki kaynaklı zehirlenmeler içerisinde en sık görülen tip. Bunlardan en fazla olanı da doğada toplanan mantarlar nedeniyle gerçekleşiyor. Nadir olarak da kültür mantarlarının uygun koşullarda saklanamaması nedenli vakalar görüyoruz ve bu durum, kültür mantarlarının plastik torbalar içerisinde uzun süreli saklanmasından kaynaklanıyor. Genellikle 2-6 saat içerisinde semptomlar kendilerini gösteriyor. Bu semptomlardan; ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ilerleyen dönemlerde karaciğer yetmezliği ile komaya kadar ilerleyebilen, hatta ölümle sonuçlanabilen tablolar önümüze çıkıyor’ ifadelerini kullandı.
‘DOĞADAN TOPLANAN MANTARLARIN TÜKETİLMESİNİ ÖNERMİYORUZ’
Toplumda mantar tüketimiyle ilgili olarak çok fazla doğru bilinen yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Ayşe Ayyıldız, ‘Halk arasında çok önemli olan ve yanlış bilinen durumlar var. Mantarın pişirilerek yenildiği zaman zehirli olmayacağı, yanında yoğurtla tüketildiği zaman zehirli olmayacağı kanıları yanlış. Zehirli mantar her koşulda zehirlidir. Bu sebeple toplanmış mantarların tüketilmesini kesinlikle önermiyoruz, kültür mantarlarının tüketilmesini öneriyoruz. Bunu da uygun koşullarda saklandığında tüketilmesini öneriyoruz’ diye konuştu.