Hipofiz bezinden salgılanan TSH yani tiroit stimülan hormon, kan dolaşımı ile tiroit bezine gelerek bezin uyarılmasını sağlamaktadır.
TSH düzeyi yüksekken kandaki tiroit hormon düzeylerinin düşük olması bezin uyarılmasına rağmen fonksiyonlarını yerine getiremediğine işaret eder. Hipotiroidi olarak isimlendirilen bu durumdan bütün vücut etkilenir bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. İlk aşamada belirgin bir bulgu göstermeden ilerleyen bu hastalık zaman içerisinde, obezite, eklem ağrıları, kısırlık ya da kalp hastalıkları tetikler. Depresyon ve hafızanın zayıflaması gibi nörolojik semptomlara neden olabileceği gibi saçlarda zayıflamaya sebep o olur. Aynı zamanda kadınlarda adet dönemi değişikliğine de yol açabilir.
TSH YÜKSEKLİĞİNDE NASIL BESLENİLİR?
TSH değerlerinde sorun olan bireylerin beslenme düzenini tamamen değiştirmesi durumu oluşabilir. Kişi bu kapsamda nasıl besleneceği konusunda mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır.
Bu durumlarda hasta, tiroid için son derece zararlı olan yiyeceklerden, şeker içeren gıdalardan uzak durmalıdır. Özellikle hipotiroidizm rahatsızlığında kafa karışıklığı, halsizlik gibi şikâyetlerin azaltılması için şeker kullanımı en az miktara düşürmelidir. Şekerli gıdaların yanı sıra tatlı ve kafein içeren içeceklerin de tüketilmemesi önerilmektedir. Rafine karbonhidrat olmasından dolayı beyaz un bulunan gıdalar kullanılmamalıdır. Çünkü karbonhidrat ve nişastalı yiyecekler kan şekeri seviyesinin yükselmesine yol açar. Tiroid hormonunu düzenli tutmak için protein içeren besinleri hemen hemen her öğün tüketmekte yarar vardır. Bundan dolayı fındık, yağsız et, yumurta, balık ve baklagiller tüketimini artırmak son derece önemlidir. Bitkisel özelliğe sahip zeytinyağı, keten tohumu yağı veya ghee gibi yağları tercih etmek önerilmektedir. Hastalığının tedavisinde D vitamini, iyot, demir, çinko, omega 3 yağ asidi, bakır ve selenyum alınmalıdır.
TSH TEDAVİSİNDE GLUTEN TÜKETİLMEMELİ!
İyot kullanımı TSH hormonunu tedavi aşamasında önerilmektedir. İyot tüketiminde ise sağlıklı kaynaklardan faydalanılması çok önemlidir. Bu kaynakların başında iyotlu tuz yer almaktadır buna ek olarak deniz bitkileri ve deniz sebzeleri de iyot açısından zengin, sağlıklıdır. TSH tedavisi sürecinde deniz ürünlerinin yanı sıra karasal bitkiler ve sebzeler de tüketilmelidir. Örneğin; Sarımsak, ıspanak, mantar, fasulye gibi... TSH tedavisi süresince gluten içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
BU SEBZE VE MEYVELERE DİKKAT!
Aynı zamanda bitkiler arasında tiroidin normal düzeyini etkileyen lahana, turp, karnabahar, çilek ve brokoliden uzak durulmalıdır. Yoğurt gibi probiyotik açıdan zengin olan besinler tüketilmelidir.
TSH YÜKSEKLİĞİ İÇİN UYGULANACAK BİTKİSEL DETOKS
Detoks, kişinin vücudunun temizlenmesini, arınmasını ve toksinlerinden kolayca kurtulmasını sağlar. TSH problemi içinde şu detoks ara ara uygulanmalıdır:
Detoks uygulaması için PH değeri 7,5 olan suyun içerisine 21 tane kırılmış halde olan ceviz atılmalıdır. Kavanozda yapılacak olan bu karışımın ışık görmemesi çok önemlidir bu sebeple dış yüzeyi alüminyum folyo ile sarmak ve ışık almayan bir yerde 7 gün boyunca muhafaza etmek önemlidir. 7 günlük sürenin dolmasından ardından kavanozun içerisinden 1 adet ceviz çıkartılır. Yapılan detoks suyundan da 1 kahve fincanı su alınarak sabahları aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Suyun içildikten sonra çıkarılmış olan ceviz de ardından tüketilmelidir. Detoks suyu ve ceviz bitene kadar bu uygulamanın her sabah tekrarlanması önerilmektedir. Ayrıca hakiki olan ceviz yağını tiroid bölgenize her gece düzenli bir şekilde sürüp streç film yardımı ile kapatın. 20 gün boyunca hiç ara verilmeden yapılacak olan bu işleme 7 gün sonra ara verin. Ardından tekrar 20 gün boyunca aksatmadan uygulayın. Bu detoksun 3 ay boyunca 20 gün süresince uygulanıp 7 gün ara verilmesi gerekiyor.