Trigliseridler, kanda bulunan, yağ taşıyan parçacıklardır. Aşırı şeker (rafine edilmiş karbonhidrat) ve diyetteki yağ alımından kaynaklanır ve karaciğerde de yapılabilirler. Trigliseridler vücuttaki enerjiye dönüştürülür. Peki, trigliserid tam olarak nedir ve vücudumuzdaki işlevleri nelerdir?
TRİGLİSERİD NEDİR?
Kan dolaşımındaki yüksek trigliserid seviyeleri, kalp rahatsızlığı ve inme gibi risk faktörüdür. Yüksek trigliseridler, koroner kalp hastalığı riskini % 70 arttırmaktadır. Yüksek trigliseridler, özellikle tip 2 diyabetli veya metabolik sendromlu insanlar için önemli risk faktörleridir.
Trigliseridler bazı insanlarda aşırı yükselebilir. Trigliseridler 500’ün üzerinde olduğunda, kan tüpü çekildiğinde serumdaki yağları görebilirsiniz. 300’den fazla trigliserid, kötü beslenme alışkanlıklarına bağlı olabilir, ancak bazen insanlar genetik yüzünden sağlıklı beslenseler dahi yüksek trigliseridlere sahiptirler. Çok yüksek seviyelerde trigliserid seviyesine sahip kişiler, diğer lipid parçacıklarını (özellikle VLDL’leri) dolaşımdan çıkarmakta sorun yaşarlar. 200’den fazla trigliseridi olan herkes kesinlikle trigliserid düzeylerini düşürmek için bir şeyler yapıyor olmalıdır. Trigliseridleri 200’ün üzerinde olan kişiler özellikle kilo kaybı ve artan fiziksel aktiviteden yararlanmaktadır. İyi haber, trigliseridlerin daha iyi yeme, daha az alkol tüketme ve daha fazla egzersiz yapma gibi yaşam tarzı değişikliklerine çok tepkili olmasıdır.
Trigliseridleri 200’ün üzerinde olan kişiler özellikle kilo kaybı ve artan fiziksel aktiviteden yararlanmaktadır. İyi haber, trigliseridlerin daha iyi yeme, daha az alkol tüketme ve daha fazla egzersiz yapma gibi yaşam tarzı değişikliklerine çok tepkili olmasıdır.
TRİGLİSERİD SEVİYESİNİ DÜŞÜREN GIDALAR HANGİLERİDİR?
Trigliseridleri azaltmak için beslenmeye başka gıdalar da eklenebilir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan soğuk su balıkları, trigliseridlerin düşürülmesine yardımcı olur. Omega-3 zengin balık örnekleri somon, sardalya, uskumru, ringa balığı, ton balığıdır. Düşük trigliseridlere yardımcı olan diğer gıdalar, yulaf, keten tohumu ve fasulye gibi lif bakımından zengin gıdalardır. Zeytinyağı, düşük trigliseridlere yardımcı olabilecek başka bir besindir.
-Karbonhidratlı yiyeceklerden, özellikle şekerden uzak durun. Gazlı içecekler ve hazır meyve sularını kesin.
-Zayıflayın ve normal kilonuza inin.
-Margarinden uzak durun, yemeklerinizde zeytinyağı kullanın.
-Sebze ve meyve tüketiminizi artırın.
-Omega-3 ‘ün bulunduğu besinler alın.
-Cips ve kızartmalardan uzak durun.
-Mantı, pilav, hamur işleri, börekler ve hatta ekmek tüketimini azaltın.
-Günde yarım saatten fazla spor ve egzersiz yapın.
-Diyet yapmanıza rağmen trigliserid seviyeniz düşmüyorsa doktora gitmenizde yarar var.
-Somon balığı, ton balığı, uskumru,
-Ceviz, badem, fındık,
-Soya fasülyesi, kuru fasulye, nohut, mısır, mısır unu,
-Patates, domates, havuç, pırasa sarmısak. soğan, lahana, semizotu, brokoli, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzeler,
-Kiraz, çilek, elma, erik, limon,
-Adaçayı, Ardıç, Ay Çiçeği, Buğday Çimi, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane, Çavdar.