Türkiye’nin enerji alanındaki yatırımları ve yeni sahaların tespit edilmesi için çalışmaları bütün süratiyle sürerken, atılan adımların meyveleri de toplanmaya başlandı. Trakya'daki Batı Çeltik-1 Kuyusu'nda doğal gazı ateşlenmesi bölgede yeni bir süreci başlattı.
Enerji uzmanlarına göre Trakya’da asıl müjde kaya gazından gelecek. Söz hususu alanda TPAO’nun keşfettiği 3 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 60 kat fazlası kaya gazı var.
CARİ AÇIĞI 5 MİLYAR LİRA AZALTACAK
Enerjide özellikle saha çalışmalarını Akdeniz ve Karadeniz gibi ‘mavi vatan’da bütün gücüyle devam ettiren Türkiye, yurtiçindeki sondaj çalışmalarına da bütün süratiyle sürdürüyor. Son olarak Trakya’daki Batı Çeltik-1 Kuyusu’nda doğalgazın ateşlenmesi ve Enerji Bakanı Dönmez’in “Buradaki üretim cari açığımızın 5 milyar lira düşmesini sağlayacak” cümlesi gözleri Trakya’ya çevirdi.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Trakya bölgesinde yer alan Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarında senelik yaklaşık 300 milyon metreküp gaz üretmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.
ÇOK DAHA FAZLASI KAYA GAZI OLARAK MEVCUT
“Trakya’da TPAO’nun keşfettiği 3 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 60 kat fazlası kaya gazı var” diyen Kumbaroğlu, şöyle söyledi:
“ABD Enerji Bilgi İdares’nin yaptırdığı 41 ülkeyi ve 137 sahayı içine alan çalışmanın sonuçları uyarınca Trakya’da 34 milyar metreküp standart kaya gazının haricinde önemli ölçüde propan, bütan gibi sıvılaştırılabilir hidrokarbonları içeren 144 milyar metreküp de ıslak kaya gazı var. Bu rezervler teknik bakımdan değerlendirilebilir halde.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.