Trabzonspor’un depremzedeler ve yardım gönderen ülkeler için yaptığı koreografinin hikayesi duygulandırdı

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinden sonra “Vira” grubu Trabzonspor- Basel maçında deprem faciasını anlatan koreografinin hazırlanış hikâyesini anlattı.

20.02.2023-11:38 - (Son Güncelleme: 20.02.2023-17:49) Trabzonspor’un depremzedeler ve yardım gönderen ülkeler için yaptığı koreografinin hikayesi duygulandırdı

UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off turu ilk maçında Trabzonspor'un Basel ile karşı karşıya geldiği karşılamada, Türkiye’yi yasa boğan depremlerde hayatını yitirenleri anmak ve yardıma koşan ülkelere teşekkür etmek için bordo mavili taraftarlarca hazırlanıp, maçta ön plana çıkan koreografi ile verilen mesajın, dünyada etkisi sürüyor.

Deprem sonrası Türkiye’ye yardım eli uzatan 31 ülke bayraklarını yanı sıra kurtarma çalışmalarına katılan Meksika ordusunda bulunan arama kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybeden arama kurtarma köpeği Proteo’nun fotoğrafının da yer aldığı; umut, birlik, duygu ve dayanışma kavramlarını bir araya getirip, yüreklere dokunan 'Vira' grubu, koreografinin hazırlanış hikayesini paylaştı. 

Koreografinin mimarlarından Savaş Özlü, "Biz sadece Trabzonspor'un peşinden koşan bir taraftar grubu değil işin sosyal boyutuna da sahip çıkan bir taraftar grubuyuz. Grup olarak 5 bine yakın üyemiz var, aktif olarak Trabzon'da 750 kişiyiz. Türkiye'nin hareketli ilk koreografisini de biz yapmıştık. Bu koreografide diğerlerinden farklı bir durum oldu." Dedi.

Bütün dünyaya teşekkür ediyoruz

Koreografinin hazırlığında 650 metrekare bez kullandıklarını, kar yağışı ve rüzgarın hazırlıklara engel olduğunu anlatan Özlü "Bezi ağlarla monte ettik. Hava şartlarını hesaplayamadık. Deprem koreografisini hava şartlarından dolayı son 2 saate kadar iptal etmeyi bile düşünmüştük. Risk aldık, inandık ve başardık. Bütün dünyaya güzel bir mesaj verdik, Türkiye'nin teşekkürünü ilettik. İnşallah ülkemizde böyle bir afetin, bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bütün dünyaya yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz." İfadelerini kullandı.

Bütün dünyaya teşekkür ediyoruz

Özlü, Meksika ordusunun kurtarma köpeği Proteo'un koreografinin sembolü olduğunu belirterek "Proteo, koreografinin simgesi oldu. Ona ve ülkesine bu şekilde teşekkür etmiş olduk. Koreografide eksik yanımız vardı, bunu Proteo ile tamamladık. Orada olması bizim için gurur verici bir şey. Deprem bölgesinde enkazdan 3 kişiyi canlı çıkardı. Çok farklı bir duygu bizim için. Bu anlamda Meksika halkına teşekkür ediyoruz." dedi.

Proteo, koreografinin simgesi oldu

Koreografiyi hazırlayanlardan Muhammet Onur Yazıcı da deprem koreografinin tasarımının fikirsel olarak birkaç saat içerisinde hem fikir olarak hazırladıklarını söyledi. Koreografide her detayı işlemek istediklerini ama kısıtlı zamanda hazırladıkları için bazı ülke bayraklarını unuttuklarını söyleyen Yazıcı, "Tüm dünyaya iyi bir mesaj verip teşekkür edelim istedik. Kısıtlı zamanda en detaylı şekilde tasarlayıp geliştirdik. Bazı bayrakları unutmamızda kasıtlı bir şey olması söz konusu değil. Süre çok kısıtlı olduğu için çok acele ettik. Bazı ülke bayraklarını istemsizce unuttuk. Herhangi bir art niyet taşımıyor." şeklinde konuştu.

Koreografide yer vermeyi unuttukları ülkelerden özür dilediklerini açıklayan Yazıcı,  "Ülkemize yardım getiren, destek olan, orada bir can kurtaran herkese minnettarız. Grup olarak bu olay için özür mesajı yayınladık. Koreografiyi izleyip kendi bayraklarını göremeyenlerden özür diledik. İsrail Büyükelçiliği'nin özrümüze cevap vereceğini düşünmüyorduk. En azından bizim duygumuza, samimiyetimize inandılar. Karşılıklı olarak da görüştük. Biz onlara anlayışları için, onlar bize yaptığımız açıklamadan dolayı teşekkür etti. Ortada bir sorun yok." İfadelerini kullandı.

Maneviyat yüklü bir koreografi yapmaya çalıştık

Hatay'dan döndükleri için yorgun olduklarını, kısa sürede ve olumsuz hava şartlarında koreografiyi hazırladıklarını ifade eden Murat Can Durna,  "Maneviyat yüklü bir koreografi yapmaya çalıştık. Bez 100 kiloydu, gerdiğimiz ağların ağırlığı, demir profilin ağırlığı vardı. Kar yağışı ve fırtınada ipin makaralara geçme sürecinde vinç de zorluk çıkardı. İşin başından sonuna kadar 6 kişiydik. Çok fazla insan gücüne ihtiyacımız olunca sayımız arttı. 6 kişiyle yapılmazdı bundan öncekilerde hiç yapmamıştık. Bunu çok duygu besleyerek, minnet borcumuz olduğu için yaparken hiç kimse gocunmadı. Sonucun bu kadar güzel olacağını ben de beklemiyordum. Amacımız bir görsel hazırlayıp orada yaşananları insanlara ifade etmekti. 650 metrekarelik bir görselle 10 günlük deprem sürecini anlattık. Karşıya çok iyi duygu geçirdik. Jenerik müziğine kadar çok iyiydi. Koreografinin iplerini makaraya çekerken biz bile ağladık. Baştan sona tamamen duygusaldı. Bir şekilde minnet borcumuzu ödemiş olduk." şeklinde konuştu.

Bütün ülke tek yürek

Hatay'dan döndükten sonra mental olarak zorlandığını kaydeden ve Trabzonspor-Basel maçında Trabzonspor taraftarı olarak Fenerbahçe bayrağı salladığını aktaran Sefa Atasoy ise "Normalde bu şekilde doğru karşılanmayan şeyler o gün çok normaldi. Bu birlik beraberlik benim için çok anlamlıydı. Statta Fenerbahçe bayrağı sallıyordum. Benim için çok güzel bir andı. Bu birlik ve beraberliğin ülkem adına devam etmesini diliyorum. İnşallah en kısa zamanda yaralarımızı hep birlikte saracağız." dedi.

YORUM YAZ..
Modal