Meteoroloji Uzmanı Abdullah Macit, Ankara’da yaşanan toz fırtınasının lokal olarak yerel gerçekleşen ve fırtına bulutlarının oluşturduğu bir durum olduğunu, toz taşımasının ise daha büyük alanlarda oluşan özellikle atmosferde çöllerden kalkan tozların uzun süreli gelmesiyle oluştuğunu söyledi.
Macit, ‘Bununla ilgili uydu görüntülerinden faydalanarak gerekli tahminlerimizi yapıyoruz. Ama şu andaki beklentilerimize göre önümüzdeki hafta boyunca hayatı etkileyecek uyarılık bir toz taşınımını beklemiyoruz’ dedi.
‘RÜZGARIN VİRÜSÜ ALDIĞI YERDEN KISA MESAFEDE BİR BAŞKA KİŞİYE BULAŞTIRMA RİSKİ VAR’
Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19’un dış ortamlarda uzun süre canlı kalmadığının altını çizerek, ‘Dolayısıyla bu kum fırtınasının uzak mesafelerden canlı şekilde virüsü başka noktalara taşıma durumunun teorikte kesinlikle olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Ancak şöyle bir durum söz konusu ki virüsün kısa mesafede kişiler arasındaki bir yakınlık-temas söz konusu ise rüzgarın virüsü aldığı yerden kısa mesafede bir başka kişiye bulaştırma riski olabilir’ ifadelerini kullandı.
Oğuztürk sözlerine devam ederek, ‘Virüsün damlacık yoluyla etrafa bulaştığını bildiğimiz için hava akımının kısa mesafede; örneğin bir kişinin hapşırmasıyla virüsü diğer kişiye bulaştırma ihtimalini aralarındaki mesafe 3-4 metre olsa dahi artırabileceğini söyleyebiliriz. Bunu aslında evdeki klimalarla aynı mantıkla düşünmek gerekiyor’ dedi.
KLİMALAR VİRÜSÜ UZAK NOKTALARA TAŞIR
Klimaların ise bu virüsü normal mesafeden daha uzak noktalara taşıdığı için bir başka kişiye hava akımından dolayı bulaştırma riski bulunuyor.
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, bunun dışında uzak mesafelerden virüsün uzun süre dış ortamlarda canlı kalmadığını bildikleri için böyle bir riskin olmadığını belirtti. Yani teorik olarak böyle bir risk konusu değil.