20.03.2022-16:59 (Son Güncelleme:21.03.2022-09:42)


1

Zehirli İlişkiler Hangileridir?

Zehirli İlişkiler Hangileridir?

İnsanı sosyal varlık yapan ve diğer bütün canlılardan ayıran ilişkilerin tümü zehirli ilişkiler olabilir. Bunlar arkadaşlık ilişkileri, aile içi ilişkisi, emekçi ve sermayedar işilkisi dahil hayatınızdaki bütün ilişkkileriniz toksik ilişki statüsünde olabilir.



2

Toksik ilişkiler özetle aşağıda başlıklar halinde tanımlanabilir: Destek eksikliği suçlama rekabet gücü davranışları kontrol etme Saygısızlık sahtekârlık gaz aydınlatması düşmanlık Kıskançlık Pasif-agresif davranışlar Zayıf iletişim Stres



3

Hayatın akışının bazı durumlarında yaşanan bir ilişkideki tarafların tamamı bo toksik ilişkinin oluşmasında katkıda bulunabilirler farkında olmadan. İnsanoğlu, hayatın doğal akışı içerisinde normal karşıladığı bir çok olay gibi bu kişilik bozucu ilişkinin farkında olmayıp varlığını normal bir yaşam şekli olarak görerek bunu sürdürebilir. İşte bu gibi durumlardakişi, etrafında yaşanan ve kendisinin de bizzat aktif olarak içinde rol aldığı toksik ilişkinin oluşması ve genişlemesinde farkında olmadan etkin bir birey olarak rol üstlenmiş olabilir.



4

İlişkilerin bazen çıkmaza veya kaosa, ya da insanın duygularını, düşüncelerini ağır derecede meşgul etmesi durumunda Türkçe'deki "tedbili mekanda fayda vardır" atasözünü hemen yerine getirmeyi gerektiriyor. Birey, sosyal çevresini bir anda değiştirip eski ilişkilerinin tamamını dondurması durumundabu toksik ilişkinin önüne geçebilir.



5

Bazen bir ilişkideki tüm insanlar bu toksisitenin oluşmasında rol oynar. Öneğin, hepiniz sürekli olarak kaba, eleştirel, güvensiz ve olumsuzsanız, toksisiteye katkıda bulunuyor olabilirsiniz.



6

Toksik Duygular nedir?

Toksik Duygular nedir?

Diğer hallerde, yaşanan ilişkideki bir kişi toksik duygulara sebep olacak bir biçimde davranabilir. Bu davranışı kasten de yapabilir, ancak diğer hallerde, bireyler, sosyal ilişkiler içerisinde olduğu diğer insanları nasıl etkilediklerinin farkında olmayabilirler. Bu bir güdüsel davranış değil, aksiyoner hal ve hareket olarak da değerlendirilebilir. İlişkilerle ilgili geçmiş tecrübelerinden dolayı genelde ev ortamında büyürken öğrendikleri hal ve hareketlerin dışında başka bir davranış şekli bilmeyebiliriler. Bu durum yalnızca hoş olmayan hallere sebep olmaz. Bü yüzden oldukça dikkatli olmak gerek. Çünkü, toksik ilişkiler sağlığınıza ciddi zarar verebilir. Öneğin, bir araştırmaya göre, olumsuz ilişkilerin neden olduğu stres, kardiyovasküler sağlık üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bir ilişkide tecrit edilmiş ve yanlış anlaşılmış hissetmek , hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde zararlı etkileri olduğu gösterilen yalnızlığa da yol açabilir . Toksik ilişkiler stresli, zararlı ve hatta taciz edici olabilir. Hayatınızdaki biriyle toksik bir ilişkiniz varsa, kendinizi korumak için güçlü sınırlar oluşturmaya çalışın. Bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşun veya size zarar veriyorsa ilişkiyi sonlandırmayı düşünün.



7

Sağlıklı İlişki Temeli Nedir?

Sağlıklı İlişki Temeli Nedir?

Diğer kişi(ler) ile ne tür bir ilişkiniz olursa olsun, onun sağlıklı olması önemlidir. Sağlıklı ilişkiler güven, karşılıklı saygı, açıklık, dürüstlük ve sevgi ile karakterize edilir. İyi iletişim aynı zamanda sağlıklı bir ilişkinin ayırt edici özelliğidir. Diğer insanlarla ilişkilerinizi geliştirmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Başkalarının önemsediğinizi bilmesini sağlamak ve takdirinizi göstermek, yardımcı olabilecek iki stratejidir. Ancak bir ilişki strese neden oluyorsa veya toksik olma belirtileri gösteriyorsa, net sınırlar oluşturmanın yollarını arayın, bir terapistle konuşun ve hatta çok sağlıksızsa ilişkiyi bitirmeyi düşünün. Sosyal ilişkiler önemlidir ve tüm farklı türlerde gelirler. Farklı insanlarla çeşitli ilişkilere sahip olmak, duygusal sağlığınız ve esenliğiniz için ihtiyaç duyduğunuz desteğe ve bağlantılara sahip olmanızı sağlayabilir.



8

Toksik İlişkiten Nasıl Korunulur?

Toksik İlişkiten Nasıl Korunulur?

Toksik ilişkiden kurtulmanın veya bu ilişkiye bulaşmamanın birincil yolu insanın kendi ruhunu tanıması ve keşfetmesi ile başlar. Yaşanan ilişkinin sonlandırılması ile birlikte insan hemen kindi iç dünyasıyla bir muhasebeye girmeli ve kendini kanımlaması gerekiyor. Bu oldukça basittir. Kendimizle yüzleşme olarak da adlandırılan bu yöntemde, korkmadan çekinmeden utanmadan kendi kendimizle tanışmaktır. Gördüğümüz veya görmekten kaçındığımız bütün ruh hallerimizle davranış şekillerimiz istek ve arzularımızı keşfedip onları konumlandırmamız gerekiyor.



9

Kişiliğimizin kabullenmediği davranış biçimlerimiz ve ruh hallerinden kurtulmamız gerektiğine inanıp onlardan uzaklaşmanın yöntem ve yollarını uygulamamız gerekiyor. Ki bunlarla yüzleştiğimizde onlardan uzaklaşmanın yolları da kendiliğinden önümüze çıkar. Ve en önemlisi kurtulduğumuz veya sonlandırmak zorunda kaldığımız toksik ilişki sürecinde yapmayı isteyip de yapamadıklarımızı hemen hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunları hayata geçirdiğimizde o ilişkinin izlerini rahatlıkla silebiliyoruz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR