Öfke, kaygı, gerçek duyguları gizleme ve düşük özgüven... ne yazık ki, bazı ebeveynler bu olumsuz nitelikleri çocuklarına bırakmayı başarırlar.
Toksik ailede büyüyen çocuklar kendilerini eleştirmeye, kendilerini çaresiz hissetmeye ve sosyal yaşamlarında sorun yaşamaya başlarlar.
Manipülasyondan korkuyorsunuz.
zehirli ailelerin diğer aile üyelerini kontrol etmek için manipülasyon kullanması oldukça sık olur . günlük olarak, bu davranış normal değildir ve duygusal istismara dönüşür. bu, etrafınızdaki diğer insanlara daha az güveniyormuş gibi hissetmenizi sağlayabilir ve ilişki kurmanızı önleyebilir. aileniz tarafından sürekli manipüle edilmiş hissetmek de kaçınma davranışlarına neden olabilir.
başarısızlıkta zorlanıyorsunuz.
toksik bir ortamda yetişen çocuklar sürekli kendilerini yeterince iyi veya değersiz hissedebilirler. ebeveynleri kendilerinden her zaman aşırı talepte bulunmuş ve beklentilerini karşılamıyorlarsa onları suçlamış olabilir
Kendinizi daima çaresiz bir çocuk gibi hissedersiniz.
toksik ebeveynler bazen çocuklarını yetişkin olarak kabul etmeyi reddediyorlar. çocuğun yaşı kaç olursa olsun, bu ebeveynler her zaman onlara çaresiz bir bebek gibi davranmaya çalışabilir. kontrol etmek ve emretmek isterler ve eğer herhangi bir dirençle karşılaşırlarsa, çocuklarını suçlu hissettirmek için kırgın davranırlar.
Öz kimlik duygunuz yoksundur.
olumlu aile “saygı”, zihinsel sağlığımız hakkında konuştuğumuzda bizim için kritik bir unsurdur. bu sevilme ve aidiyet hissi kadar önemlidir. bir çocuk ile ebeveynleri arasındaki ilişki küfürlü ise, çocuk kendi iç dünyası, kimliği ve özgüveniyle problem yaşamaya başlayabilir . bu endişe ve hatta depresyon gibi olumsuz etkilere yol açar.