Türkiye'nin vizyon projeleri arasında bulunan yerli otomobil Togg'un, 2023 senesinin ilk üç ayında banttan inerek trafiğe çıkması hedeflenmektedir.
Konuya ilişkin AK Parti'nin geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Kızılcahamam kampında sunum yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Togg'un beklenenden önce yollara çıkabileceğini ifade etti.
Bakan Varank'ın, bu yılın sonuna doğru sınırlı sayıda üretilebilecek yeri otomobilin ilk aşamada devlet büyükleri tarafından kullanılmaya başlayabileceğini bildirdiği öğrenildi. Diğer yandan, Togg'u satın almak isteyen çok sayıda milletvekilinin de bu konudaki taleplerini ilettiği bilgisi aktarıldı.
Sanayi sektöründe global üs
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Türkiye'yi sanayi sektöründe global üs haline getirecek yatırım, üretim, istihdam, teşvik ve altyapı çalışmalarını anlatmış olduğu sunumda, sanayide katma değerli üretimin arttığı, otomotivin payının yüzde 10'dan yüzde 12'ye yükseldiği, ana metalin payının yüzde 9'dan yüzde 13.5'a çıktığı, makine sektörünün payının da yüzde 3'ten yüzde 6'ya çıktığı bildirildi.
Böylece katma değeri yüksek işlenmiş gıda ve içecek ürünlerinde de ihracatın payının arttığı da kaydedildi. Yapılan sunumda OSB'ler de masaya yatırıldı.
60 binin üzerinde fabrika üretim yapıyor
Söz konusu teşvik ve kredilerin sağlandığı 336 Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 2 milyon 250 bin çalışanla 60 binin üzerinde fabrikanın üretim yapmış olduğu aktarıldı.
20 yıl içerisinde yapılan 3,6 milyar lira yatırımla tamamlanan 489 sanayi sitesindeki 96 bin işyerinde, 342 binin üzerinde kişiye doğrudan bir şekilde istihdam sağlandığının altı çizildi. Genç ve kadın istihdamının desteklenmesi adına 120 projeye neredeyse 1,2 milyar TL'lik kaynak ayrıldığı, 175 atölyede 70 bin kişinin istihdam edilmesinin sağlanacağı bildirildi.
Start-up yatırımlarında Avrupa’da süper lige yükseldi
Ayrıca özel sektörde Ar-Ge kültürünün geliştiği aktarılan sunumda, yerli patent başvurularında da son 20 yılda önemli artışın görüldüğü ifade edildi. Böylece Türkiye, teknoloji start-up yatırımlarında Avrupa'da süper lige kadar yükseldi.
Geçtiğimiz yıl hem yatırım tutarı hem de yatırım adedi olarak tüm zamanların rekoru kırıldı ve 321 yatırım turunda 1 milyar 552 milyon dolar yatırım yapılmıştır. Bundan bir önceki seneye yönelik yatırım miktarında 9 buçuk kat, yatırım adedinde de yüzde 47'lik bir büyüme görülmüştür.
2021 yılında Türkiye ise, en çok yatırım yapılan 10 Avrupa ülkesinden biri haline geldi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da 2. sırada yerini aldı. Avrupa'da da en çok yatırım alan şehirler arasında İstanbul 13. sırada bulunmaktadır.
Avrupa’da 4. olup rekor kırdı
Bu durumda Türkiye, 2022'nin ilk çeyreğinde toplam 1 milyar 273 milyon dolarlık yatırımla Avrupa'da İngiltere'nin de olduğu en yüksek lig olan Süper Lig'e kadar yükseldi. 2022 yılının ilk çeyreğinde İstanbul, toplam VC ve melek yatırımları açısından Avrupa'da 4. oldu ve kendi rekorunu kırmıştır.
Mobilite Hızlandırma Programına 850’nin üzerinde başvuru geldi
Söz konusu Togg ve Bilişim Vadisi'nden yapılmış olan ortak açıklamaya ilişkin, 6 Nisan'da başlayan yoğun eğitim ve mentorluk programını içerisinde bulunduran Mobilite Hızlandırıcı Programı'nda mezuniyet heyecanı yaşanmaktadır.
Togg'un, Bilişim Vadisi ile hazırlamış olduğu, Türkiye'de mobilite ekosisteminin gelişmesine katkı sunmak ve bu alanda faaliyet gösteren, proje geliştiren girişimcilere eğitim ve mentorluk vermek için başlatılan Mobilite Hızlandırma Programı'na neredeyse 850'nin üzerinde başvuru geldi.
Mobilite Çalışma Grubu ve Togg mentorları tarafından 47 girişim programdan ise kabul aldı. 8 hafta boyunca süren bu girişimcilere Bilişim Vadisi'nde bulunan AR-GE firmaları tarafından yoğun teknik mentorluk sunuldu.
Diğer yandan, uzman isimler tarafından mobiliteden büyük veriye, blokzincirden siber güvenliğe, yapay zekadan oyunlaştırmaya, hafif malzemelerden sürdürülebilirliğe, akıllı şebekelerden enerji çözümlerine çok sayıda konuda eğitimler verildi.
Programda ürünlerin teknolojik seviyelerinin artırılmasının dışında girişimlerin operasyonel süreçlerinin de teknoloji hazırlık seviyelerinin artırılmasına odaklanıldı. Ürünlerini test edebilmeleri için uygulama platformlarına erişim imkanı sunuldu. Potansiyel müşterileri ile ilk görüşmeler planlandı ve yatırıma hazır girişimler yatırımcılar ile ön görüşmeler yaptı.
Final gününde de programı başarılı bir şekilde tamamlayan 10 girişimci sahne alacak. Söz konusu girişimler, yatırım fonlarına ve potansiyel müşterilerine girişimlerini tanıtarak yatırım almaya çalışacak.