Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) aracılığıyla geçen gün yapılan açıklamaya göre, TOGG'un 31 Mayıs tarihindeki Olağan Genel Kurul toplantısında verilen karar ile TOGG esas sözleşmesi kararları kapsamında, ödenmiş sermayesinin hepsi daha önce yapılan sermaye avanslarının sermayeye eklenmesinin ardından nakit olarak 846 milyon 774 bin lira artırılarak 150 milyon liradan 996 milyon 774 liraya çıkarıldı.
Bu artırım, 2018 senesinin 6. ayında kurulan TOGG'un açılışından bu yana yaptığı ilk sermaye artırımı oldu.
HEDEFİMİZ ÖDENMİŞ SERMAYESİ EN YÜKSEK OTOMOTİV ŞİRKETİ OLMAK
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, 2020'nin ocak ayında yapılan bir basın toplantısında, "2022 yılında ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi olmayı hedefliyoruz." diye konuşmuştu.
TOGG, böylelikle belirlediği tarihin bir sene öncesinde Türkiye’nin ödenmiş sermayesi en fazla otomobil şirketi oldu.
Diğer taraftan firmanın sermaye yükseltme adımın akabinde ortakların hisse dağılımında da farklılıklara gidildi.
AG Anadolu Grup Holding AŞ, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ ve Vestel Elektronik Sanayi Ticaret AŞ'nin TOGG'un sermaye artırımında yeni hisse alma hakkının kullanımı ile ortalık yapısının değişmesiyle ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) paylaştı.
Konu olan 3 firma, TOGG'un 150 milyon lira ödenmiş sermayesinin 846 milyon 774 bin yükselterek 996 milyon 774 bine yükseltilmesiyle ilgili yapılan sermaye artırımına ortak oldu.
Kök Ulaşım Taşımacılık AŞ çalışma alanlarını küçültme kararı kapsamında konu olan sermaye artırımına dahil olmamaya karar verirken, var olan öteki ortakların bugüne dek vermiş oldukları sermaye avansı ödemelerinden karşılanan bu artırımın ardından, artırıma katılan 3 firmanın TOGG'daki hissedarlık oranı bu noktada % 19'dan % 22,8'e çıktı.
28 Haziran 2018 tarihinde yapılan açıklamada, sermaye artırım işlemine katılan 3 firmanın, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu'nun % 19 iştiraki oldukları açıklanmıştı.
TOGG GEMLİK TESİS
Öte yandan, TOGG'un üretim süreci hız kesmeden devam ediyor.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Gemlik Tesisi’nde üretim ile montaj hatlarının inşa edilmesi ile 2022 senesinin son çeyreğinde ilk seri otomobilin üretiminin tamamlanması hedefleniyor. Gemlik Tesisi’nde üretim kapasitesi senelik 175 bine çıktığında toplam 4 bin 300 vatandaşa ekmek kapısı olması hedefleniyor.
TOGG Gemlik Tesisi’nin üst yapı faaliyetleri Yapı Merkezi aracılığıyla Ocak 2022 tarihinde başlatıldı. Fabrika 1,2 milyon metrekare alana yapılacak ve tam kapasiteye geldiğinde 230 bin metrekare kapalı yeri olacak.
İlk seri araç, gelecek senenin son çeyreğinde banttan indirilecek. TOGG çatısı altında, 175 bin/yıl kapasiteye gelindiğinde 4 bin 300 kişiye iş kapısı olacak. Üretim başlangıcında yerlilik oranı % 51 olacak.
2025 senesinde yerlilik miktarı % 68’e kadar yükselecek. 2030 senesine kadar ortak platformda elektrikli ve bağlantılı beş ayrı modelin üretimi yapılacak.