İnsan vücudunun el ve ayak parmaklarının uçlarında yer alan, parmakları dış etkilere karşı koruyan boynuzsu kısımlar olan tırnaklar yapısal işlevden dolayı uzar. Uzayan yerlerin kesilmesi insan yapısının gereği olan alışkanlıklardandır. Hz. Peygamber (asm) yaradılıştan olan beş temizlik arasında tırnak kesmenin de olduğunu belirtmiştir.
Tırnaklar uzayınca etle tırnak arasında kalan kısımda pis, mikroplu şeyler kaçar. Özellikle el parmakları vücudun hemen her yerine, genellikle yemek yerken ağza dokunduğundan, buralara mikrop taşır. Koruyucu hekimlik açısından da tırnakların kesilmesi oldukça önem taşır. Abdest ve gusül sırasında suyun tırnak altlarına (uzayan kısmın altına) ulaşması gerekmektedir. Pislik yuvası olduğu için buralara su girmezse temizlik tamamlanmaz. Güzel olmak niyetiyle temiz tutulsa da tırnak uzatmak doğru değildir ve sünnete aykırıdır.
Tırnak kesmek için özel bir gün yoktur. Fakat Sevgili Peygamberimiz Cuma gününde tırnaklarını keserdi. Tırnaklar uzayınca hemen kesilmelidir. Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek vaziyette birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek bitirmek, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap sayılmıştır.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.