Alzheimer, net bir tedavisi ve ilacı olmayan nörolojik bir hastalık. Birçok bilim insanının geleceğin hastalığı olarak belirttiği Alzheimer’in bir süredir ilaç çalışmaları yapan ABD, ürettiği ilacı 70 yaşındaki Marc Archambault üzerinde denedi. Yaşlı adam tedavinin uygulandığı ilk insan olarak tarihe geçti. Bu durumun üzerine FDA'ya tavsiyede bulunan üç bilim insanı görevlerinden istifa etti.
ALZEHİMER İLACI İLK DEFA KULLANILDI
Amerika Birleşik Devleti’nde bir süredir Alzheimer hastalığının tedavisi üzerinde çalışmalar yapılıyordu. Gıda ve İlaç Dairesi'nin çalışmalarını yaptığı Alzheimer'ın tedavisinde kullanılacak Aduhelm ilacı uzmanlar arasında tartışmalara neden oldu.
İlacın denenmesi için gönüllü olan 70 yaşındaki Marc Archambault, Alzheimer tedavisi için yeni onaylanan aşının ilk uygulandığı insan oldu. Yaşlı adamın tedavisi dün başladı ve her ay düzenli olarak ilacı alarak devam edileceği belirtildi.
BİR İLK
Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre; Uzun yıllar sonra onaylanan Alzheimer ilacı yaklaşık olarak 60 bin dolara mal olduğunu bilgisi yer alıyor.
ALZHEİMER TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Daha öncede birçok çalışmalar yapılmış ancak Alzheimer ilacı için onay alınamamıştı. Son üretilen ilacın 20 yılın ardından onay alması sonrası Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji profesörü Dr. Stephen Salloway, 'Tedavide yeni bir çağ açıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.
ÜÇ BİLİM İNSANI İSTİFA ETTİ
Üretilen Alzheimer ilacı birçok uzman arasında da tartışmalara neden oldu. İlaç hakkında günlerde FDA'ya tavsiyede bulunan üç bilim insanı, Alzheimer ilacının onaylanması ve bir insana uygulanmasının ardından istifa ettiklerini belirtti.
New York Times Gazetesine açıklamalarda bulunan k Dr. Aaron Kesselheim, 'Bu, FDA'nın hatırlayabildiğim kadarıyla bugüne kadar verdiği en kötü onay kararı olabilir' şeklinde konuştu.
İlacın tartışmalara neden olan bir diğer durum ise üretilen ilacın oldukça pahalı olması. Alzheimer Derneği ilacın fiyatını üzerine ‘kabul edilemez’ açıklamasında bulundu.