İslamın yapılmasını zorunlu kıldığı ibadetlerden birisi olan namaz kılmak için mutlaka abdest almak gerekiyor. Abdestin alınması için ise suyun bulunması şart gibi gözükse de olağanüstü durumlarda su olmadan da abdest alınması mümkün. Peki Teyemmüm nedir, ne anlama gelir? Teyemmüm abdesti hangi durumlarda, nasıl alınır?
Teyemmüm nedir, ne anlama gelir?
Abdest almak isteyen kişiler suya ulaşma imkanı olmadığı zamanlarda toprak ile abdest alabilmektedir. Bunun adına teyemmüm denir. Teyemmüm yapabilmek için yakınınızda su bulunmaması gerekmektedir.
Normal abdesti bozan şeyler teyemmümü de bozmaktadır. O yüzden teyemmüm sonrası hal ve hareketlere dikkat etmek önemlidir. Ayrıca yakınınızda su varsa eğer teyemmüm yapmamak gerekir. Yakınlarda su bulunması da teyemmümü bozar. Çünkü su kullanma imkanı olmadığı durumlarda teyemmüme başvurulur. Bunlara dikkat etmelisiniz.
Teyemmüm abdesti hangi durumlarda, nasıl alınır?
Teyemmüm abdestini almak için temiz bir toprak gereklidir. Temiz toprağa ellerin sürülmesi ve bunun akabinde yüz ve kolları dirsekler ile birlikte mesh etmek teyemmüm yapılmasını sağlar.
Teyemmüm yapmak için öncelikle ne için Teyemmüm yapılacağına niyet edilir. Eller toprağa vurularak ileri geri hareket ettirilir. Önce elin içiyle yüz mesh edilir. Sonra eller tekrar toprağa vurularak sol elin içi ve dirsekle beraber sağ kol mesh edilir. Daha sonra sol kol içinde aynısı yapılır. Böylece teyemmüm tamamlanmış olur.
Teyemmüm abdesti farzları
1. Niyet etmek,
2. Elleri toprağa vurduktan sonra önce yüzü, sonra tekrar elleri toprağa vurarak kolları mesh etmektir.