Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ben TEOG’u istemiyorum” demesi ardından kısa zamanda kaldırılan “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” sistemi yerine gelen yeni liseye geçiş uygulaması, iki kademeli olarak 2 Haziran’da yapılacak. Sınava dahil olacak 996 bin adayın yalnızca yüzde 8’inin hedefine varabileceği bildiriliyor. Veliler de öğrenciler de tedirgin. Öğrencilerin büyük kısmı sınavı, “Her şey belirsiz. Sistemi çok değiştirdiler. Sözüm ona stresimizi düşürmeye uğraştılar ancak başaramadılar” diye nitelendiriyor.
Yerleştirmede 2 kademe var: Tercih ve yerleştirme sistemi - mahalli yerleştirme
İlk olarak; sınavla öğrenci alan okullara merkezi tercih ve yerleştirme sistemi ile öğrenci alınacak. Sonrasında da sınavsız öğrenci alımı yapacal okullara mahalli yerleştirme sistemi ile yerleştirme yapılacak. Her iki yerleştirme sisteminin ne şekilde gerçekleştirileceği ile alakalı e-kılavuzlar haziran ayı içinde açıklanacak.
İlk yerleştirme, sınavla öğrenci alan okullara gerçekleştirilecek. 2017-2018 öğretim senesi sonunda 1 milyon 270 bin öğrenci 8. sınıfı tamamlayacak. Bu öğrencilerden 126 bin 240’ı beş değişik türde sınavla öğrenci alan bir okula girebilecek.
LGS’ye başvuru yapmış olan 996 bin adayın gerçek amacı ise beş okul türü arasında toplam kontenjanı 78 bin 480 olan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi yada Sosyal Bilimler liselerinden birine girebilmek. Yani Lise Giriş Sınavı’na başvuru yapmış adayların aşağı yukarı yüzde 8’i amacına ulaşmış olacak.
TEOG SINAV SONUÇLARINA BAKMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.