Telefon Bataryalarında Nükleer Atık Kullanılacak

Nükleer atıklar ile batarya üretmeyi planlayan Nano Diamond Battery (NDB) şirketi, bu bataryalar ile cep telefonlarının şarjının 9 yıl dayanacağını iddia ediyor.

31.08.2020-15:44 - (Son Güncelleme: 31.08.2020-15:37) Telefon Bataryalarında Nükleer Atık Kullanılacak

Gelişen teknoloji birlikte cep telefonlarının akıllı telefonlara dönüşmesi ve birçok fonksiyonu kendinde toplaması sonucu, bu cihazların şarjları ortalama 1 gün dayanıyor. Ancak ABD’li şirket Nano Diamond Battery, nükleer atıklarla üreteceği bataryaların şarj etmeden 9 yıl dayanabileceğini öne sürüyor.

Şirketin CEO’su Nima Golsharifi, yeni teknolojide ticari prototip aşamasına geçtiklerini, ancak pandemi nedeniyle çalışmalarının aksadığını açıkladı. Şirkete göre laboratuvar açıldıktan sonra 6 veya 9 ay içinde prototip tamamlanabilir.

NÜKLEER ATIKLAR ZARARSIZ HALE GETİRİLECEK

Nükleer atıklar, son derece ölümcül olduğu ve yok olması binlerce yıl sürdüğü için genellikle okyanus tabanda veya yer altında depolanıyor. NDB ise bu atıkların, akıllı telefon bataryalarına güç sağlamak için güvenle kullanılabileceğini söylüyor.

Şirkete göre bu; grafit nükleer atıkların önce saf bir forma, sonra da elmasa dönüştürülmesiyle mümkün olabilir.

ŞARZLARI 9 YIL, DAHA KÜÇÜK CİHAZLARDA 28 BİN YIL GİDECEK

NDB şirketine göre nükleer atıklardan oluşacak bu bataryalar; akıllı telefonlarda 9 yıl, daha küçük sensörlü teknolojilerde ise 28 bin yıl şarj ömrü sunacak. Ayrıca şirkete göre yeni bataryalar, elektrikli otomobillerde kullanılan lityum-iyon pillerden de daha ucuz olacak. Yeni bataryalar, çevreye zarar verebilecek herhangi bir emisyon veya zararlı yan ürün üretmeyecek.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal