Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uygulamaya konan yönetmeliğe göre yenilenmiş olan elektronik eşyalar ithal edilebilecek ve böylelikle elektronik eşya üreticileri yılda en az bir defa eskiyen ürünleri geri almak için kampanya düzenleyebilecek.
Eski ürünler için yılda en az bir defa kampanya yapılacak
Resmi Gazete’de alınan karara göre, yılda en az bir defa marka ve model gözetmeksizin eskiyen ürünleri geri almak için kampanya düzenleyecek ve sosyal medyada duyuracak. Uygulama ile beraber atık elektronik eşyaların toplanması ve atık işleme tesislerine daha rahat taşınması mümkün olacak.
Diğer yandan, elektrikli ve elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımının kısıtlanmasına ilişkin yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye’de lisans alan yenileme işletmeleri, sadece cep telefonu ve tabletleri yenileyerek garantili olarak satabiliyor. Türkiye’de bu iki ürüne yenileme imkanı tanınırken, yönetmeliğin her türlü elektronik eşyaya ithalat izni vermesi dikkat çekti.
İthal edilebilecek ürünler hangileri?
Yürürlüğe giren yönetmelikle beraber, EEE ve AEEE ithaline izin veriliyor. Ayrıca yönetmelik ekleriyle bu gruplardan hangilerinin yönetmelik kapsamında olduğuna yönelik detaylı ayrımlar da bulunuyor. Bu ayrımlarda da geniş bir liste tutulduğu ve tüketicilerin yoğun olarak kullandığı çok sayıda ürünün kapsamda olduğu gözlendi.
Yönetmelik kapsamında tanımlanan EEE kapsamına giren şu ürünler ithal edilebilecek:
Yönetmelik EK-1A kapsamında: Büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar.