Türk mutfağında belki de patlıcanla yapılan onlarca yemeğin içinde belki de en güzeli, hünkar beğendi. Daha çok etle yapılan hünkar beğendi tarifini tavukla beraber servis ettiğinizde de çok güzel bir tat elde ediyorsunuz. Tavukla yapabileceğiniz hünkar bağandi tarifi...
MALZEMELER
1 kilogram bostan patlıcan
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Tavuk sote için:
1 adet tavuk göğsü
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
3 adet sivri biber
1 adet kapya biberi
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI
Fırında veya tavada patlıcanları közlemye başlayın. Bu sırada tavuk soteyi hazırlamaya başlamalısınız. Kullanacağınız tavuk göğsünü kuşbaşı şekilde doğrayıp tencereye koyun. Tavukları kısık ateşte iyice suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Tavuklar suyunu çektiğinde yağlarını da ekleyin ve kavurmaya devam edin. İki diş sarımsağı ince şekilde kıyın, soğanları yemeklik şekilde doğrayın ve soteleme işlemi için ekleyin. Biberi ince biçimde kesin ve kavurmak için soğanların yanına katın. Biberler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Sotelerken salçasını da ekleyin. Malzemeleri, salçanın kokusu gidene kadar soteleme işlemine deavm edin. Yemeklik şekilde domatesleri doğrayın ve hazırladığınız baharatlarla birlikte tencerenin içine koyup kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Tavuk soteniz hazır, fakat tam olarak bitmedi...
Öncesinde közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun ve patlıcanları ezerek püre kıvamına getirin. Yağları bir tencereye koyun ve hafifçe kızdırın. Kızdırdığınız yağın içine unu tek kerede ekleyin ve hızlı şekilde karıştırın. 5 dakika kadar daha kavurun ve sonra patlıcanları ekleyin. Bütün malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra yavaşça sütü ekleyin ve ocağı kısın. 5 dakika kadar daha karıştırınca ocağın altını kapatın. Hazırladığınız harcı servis edeceğiniz tabağa alın, üzerine tavuk soteyi koyun. Tavuklu hünkar beğendiniz hazır. Afiyet olsun.