Ülkenin doğu bölgesinde çoğunlukla sobayı yakmak için kullanılan pürmüz olarak bilinen alev tabancası, sağlığa zararları gün yüzüne çıkıyor. Sütlaç, krem brüle gibi tatlıları yaparken sıklıkla kullanılan ve tatlıların yüzeyini kızarmış göstermek için kullanılan pürmüz, önemli sorunlara sebebiyet veriyor.
Sağlığa ciddi zararları var!
Hayatın birçok alanında kullanılan ateş tabancaları, gıda sektörüne de el atınca işler değişiyor. Genelde; inşaat ve tamir alanında kullanılan pürmüz, metalleri lehimlemek amacıyla çokça tercih edilmektedir. Uzman isimler pürmüzün yiyeceklerde kullanılmasının sağlığa ciddi zararlar verdiğini söylüyor.
Pürmüzün kullanımı tavsiye edilmiyor!
Bu alevli aracın tatlılarda kullanılırken karamelizasyon elde edildiği sırada akrolein maddesini ortaya çıkarması sağlığa zarar verdiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, söz konusu bu maddenin normalde doğada bulunduğunu ve sağlığa bir zararı olmadığını fakat fazla tüketildiğinde vücutta zararlara neden olabileceğini belirtti. Akrolein maddesinin ağızda ve boğazda yanmalara, yaralara yol açtığının bilgisini veren Göral, pişirme işleminde pürmüzün kullanılmamasını tavsiye etti. Göral konuya ilişkin şu zararların da oluşabileceğine değindi: ‘‘Kişi bunu inhale ederse yani akciğerine alırsa akciğerde sıkıntılar, nefes darlığı hatta bazen alerji nadir de olsa ölüme kadar gidebilir. Çünkü herkesin bünyesi bir değil. Farklı kimyasallara karşı farklı tepkiler yapabilir. Belki arada bir tüketilebilir ama çok sık tüketmemek lazım. En çok yapan kişi risk altında. Tabi yiyen kişi de risk altında. Örneğin sütlacı pürmüzle yakmaya çalışıyorlar. O anda da bu akrolein maddesi oluşuyor. Dolayısıyla kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekir’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.
Pürmüz 90-100 derecede tehlikeli olur!
Pürmüzün sıcaklığına da değinerek, 90-100 derecede tehlike saçtığını söyleyen Göral, "Muhtemelen 90-100 derecede. Çünkü o dokuyu yakması gerekiyor. Veya karamelizasyon oluşuyor. Oradaki tatlılar vasıf değiştiriyor. Aslındaki doğadaki gıdaların hepsi sağlıklı. Biz bazen pişirirken çabuk olsun, güzel gözüksün, müşteriyi etkilesin diye pürmüzle karamelizasyon yaparken tatların vasfı değişiyor. Belki görüntüsü güzel ama o esnada oluşan akroleinler kişi de bir takım Sağlık sorunlarına yol açabilir’’ dedi.