Klasik patates gibi tatlı patatesin de içinde karbonhidrat bulunuyor ancak daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı kendisi. ülkemizde de daha sıcak illerde üretimi yapılıyor. peki tatlı patatesin faydaları nelerdir?
İşte burası tatlı patatesin doğduğu yer ve en çok tüketildiği yerlerden biri: orta amerika ile güney amerika. dış kabuğu klasik patatese göre hafifçe kalın bir patates türü. ''rengi neden patatesten farklı?'' diye sorarsanız bu patateslerin rengi yetiştikleri topraklara göre değişebiliyor. bazı patateslerin iç renkleri sarımsı beyaz renklerde olurken, bazıları da turuncuya kaçan hafif kırmızı renklerde olabiliyor. tatlı patateslerin en yararlı beslenme yönlerinden biri, a vitamininin olağanüstü yüksek bir kaynağı olmasıdır. aslında, yeryüzündeki hiçbir yiyecek, tatlı patateslerden daha fazla a vitamini içermez! güney amerika yerel halkının tatlı patatesi, 5000 yıldan uzun bir süredir değerli bir tıbbi şifa kaynağı olarak kullanmasının bir sebebi de budur. bugün çalışmalar, kanser, diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi enflamatuvar temelli rahatsızlıkların tedavisinde yararlı olabileceğini düşündürmektedir. ilaçların ve endüstriyel ürünlerin geliştirilmesinde kullanılmak üzere değerli bir hammadde olarak da düşünülmüştür!
Prostat kanserinde etkilidir. tatlı patates hem kökü hem de bitkisi yenilmesi gereken bir besin öğesidir. örneğin, 2013’te yapılan bir çalışmada polifenol bakımından zengin tatlı patates yeşilliklerinin prostat kanserini nasıl etkilediğini araştırdılar. araştırmacılar, günlük kilogram başına 400 miligramlık bir oral uygulamada, farelerde prostat kanseri hücrelerinin büyümesini ve ilerlemesini %75’e kadar durdurduğunu keşfettiler. ayrıca, suda çözünür flavonoidlerin zengin bir kaynağı olması; izole mor tatlı patates içinde bulunan antosiyanin adlı bileşenin; bilişsel fonksiyonunu iyileştirebileceğini ve beyindeki dejenerasyonu etkili bir şekilde durdurabileceğini de göstermektedir. kısaca, mor tatlı patateslerin, çeşitli beyin işlev bozukluklarının tersine çevrilmesine yardımcı olabileceğini düşündüren yağ hücresi dejenerasyonunu durdurduğu gösterildi!
Tatlı patates zayıflatır. düşük kalorilidir. düşük glisemik indeks değerlerine sahiptir ve bu kan şekerini yükseltmeyecek demektir. bu gıdalar daha yavaş asorbe olduğundan daha uzun süre sindirim sistemimizde kalırlar ve bu sebeple de iştahımızı kontrol etmeye yardımcı olur.
Tatlı patates cilt için faydalıdır. tatlı patates yemek, yüksek miktarda beta-karoten içerdiğinden cildinizin sağlığını önemli ölçüde artırabilir; vücudunuzdaki a vitamini, yeni cilt hücreleri üretmekle sorumlu dna’yı tetikler ve yenilenmeye yardımcı olur. vücudunuz yeni hücreler oluşturduğunda, eski cildinizden eser kalmaz ve kimyasallara ve hasarlara karşı daha dayanıklı olan canlı bir parlaklık elde edersiniz. sağlıklı parlak cilt istiyorsanız bir an önce tatlı patates tüketmeye başlayabilirsiniz!
Tatlı patates pek çok vitamin ve mineral açısından zengindir ve mükemmel bir beta-karoten, vitamin c ve potasyum kaynağı sağlar. a vitamini: tatlı patatesler, vücutta a vitamini haline dönüşen beta-karoten bakımından zengindir. tavsiye edilen günlük a vitamini miktarı sadece 100 gram tatlı patatesle elde edilebilir. vitamin c: sert bir soğuk algınlığı süresini azaltabilen ve cildin sağlığını iyileştiren bir antioksidan olan c vitamini içerir. potasyum: kan basıncı kontrolü için önemli olan bu mineral kalp hastalığı riskini azaltabilir. manganez: büyüme, gelişme ve metabolizma için önemli olan bir mineraldir. vitamin b6: yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli rol oynar. vitamin b5: pantotenik asit olarak da bilinen bu vitamin neredeyse tüm gıdalarda bir dereceye kadar bulunur. e vitamini: vücudun oksidatif hasarlara karşı korunmasına yardımcı olan güçlü bir, yağda çözünür antioksidandır.