Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde görevli olan Prof. Dr. Fidan, yapmış olduğu yazılı açıklama doğrultusunda, uzun süreli yolculuklar için mutlaka dinlenmiş olarak yola çıkılması gerektiğini açıkladı.
Yapılan araştırmalar doğrultusunda, ölümcül trafik kazalarının yaklaşık dörtte birinin uykusuzluğa bağlı olduğunun belirlendiğini dile getiren Fidan, şu açıklamalarda bulundu;
Sabah erkenden yola çıkmamalarını ve muhakkak yola çıkacaklarının uykularını almalarının gerektiğini belirterek, "Uzun yola çıkmayı planlayan sürücülerin özellikle uyku yoksunluğunun en fazla hissedildiği sabahın erken saatlerinde yola çıkmamaları gerekmektedir. Çünkü uyku çok güçlü bir biyolojik dürtüdür. Uyku ihtiyacı tam olarak karşılanmamış bir kişinin beyni, bir an önce uykuya geçişi sağlayacak şekilde 'uyku baskısı' altında kalır.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Uyanık kalınan süre arttıkça uykuya geçişi hızlandıracak bu baskı da artar ve kişinin uykuya direnme gücü azalır. Böylece kişi daha kolay uykuya dalar. Her ne kadar kişiler uykularının geldiğini hissettiklerinde 'uyanık kalabilirim' diye düşünseler de uyku çok güçlü bir biyolojik dürtüdür.' açıklamasında bulundu.
"Yola çıkmadan önceki gece 7-8 saat uyuyun"
Fidan, motorlu araç, kesici, delici alet kullanımı gibi durumlar için uykusuzluğun büyük tehlike oluşturduğunu dile getirdi.
Erişkinlerde gerekli uyku süresinin kişiye göre değişebileceğini belirten Vural, şu açıklamalarda bulundu;
Yola çıkmadan önce 7-8 saatlik uykunun önemini belirterek, 'Günde ortalama 7-8 saat uyumak lazım. Bu sayede zihnin ve vücudun dinlendiği derin uyku dönemleri tamamlanır. Yola çıkmadan önceki gece 7-8 saatlik uyku, kaza riskini aza indiren en değerli önlemdir. Gece yarısı ile sabah saat 06.00 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü bu saatler arasında uyku baskısı daha fazla olur.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Sürücülerin en az iki saate bir mola vermeleri gerekmektedir. Yola çıkmadan önce veya yolculukta bir mola verip kısa bir süre uyumak dikkatin toparlanmasına yardımcı olur. Bu kısa uykunun 20 dakikayı geçmemesi gerekir. Yolculuk sırasında veya molalarda kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi uyanıklık sağlamak için iyi olabilir ancak kafein etkisini yaklaşık 30 dakika sonra gösterecektir. Yedek sürücü olabilecek birisiyle yolculuk etmek ve iki saatte bir sürücü değiştirip diğerinin dinlenmesine izin vermek faydalı olur.' açıklamasında bulundu.