Anne olmanın hayalini kuran binlerce kadın bazı sağlık sebeplerinden dolayı normal yoldan çocuk sahibi olamıyor. Günümüzde çokça kullanılan taşıyıcı annelik yöntemi, anne olmak isteyen kadınların gündeminin üst basamaklarında yer almaya devam ediyor. Taşıyıcı annelik konusunda daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen anne adayları arama motorları üzerinden yaptığı araştırmaları hızlandırdı. Taşıyıcı anne nedir, ne demektir, kime denir? Taşıyıcı anne olmak istiyorum nasıl olunur? soruları internette sıkça araştırılıyor.
Taşıyıcı anne nedir, ne demektir, kime denir?
Taşıyıcı anne, normal yoldan çocuk sahibi olamayan bir kişinin bebeğini laboratuvar ortamında döllenmesinin ardından tüp bebek sistemine benzer şekilde enjekte yoluyla kendi rahmine koyan ve başkasının bebeğini kendi rahminde taşıyan kişiye denir. Zor ve çeşitli analizler sonucunda yapılabilen taşıyıcı annelere genellikle eş cinsel evlilikler yapanlar, fiziği konusunda kaygı yaşayan ve çeşitli sağlık sorunları yaşayan kişiler başvurmaktadır.
Taşıyıcı annelerin dikkat etmesi gereken önemli konular bulunmaktadır. İşte o konular:
Bebeğe rahmini kiralayan kişinin kesinlikle bu işi gönüllü olarak yapması gereklidir. Para almadan değil; gönüllü olarak bunun için sunduğunuz beyanı kabul etmesi gereklidir.
Hamile kalacak kişinin bütün tahlilleri yaptırması ve ilerde bebeğe zarar verebilecek hiçbir hastalığı, bağımlılığı olmaması gerekiyor.
Taşıyıcı annenin en son ne zaman gebe kaldığı, ne zaman kürtaj olduğu gibi konulara doğru bilgiler vermesi bebeğin hayatı için önem arz eder.
Taşıyıcı anne olacak kişinin rutin kontroller geçirmesi önemlidir.
Taşıyıcı annenin psikolojik olarak bu sürece hazır olması önemlidir.
Taşıyıcı anne olmak istiyorum nasıl olunur?
Türkiye’de çok tercih edilmeyen bir yöntem olan taşıyıcı annelik, dünya genelinde para karşılığında sıkça yapılan bir yöntemdir. Taşıyıcı annelik şu ülkelerde çokça görülmektedir:
Belçika,
Amerika,
İngiltere,
Hindistan
Gürcistan
Kıbrıs
Taylant
Brezilya
Taşıyıcı annelik yapmak isteyen bir kişi bunu para için yapmak istese de işlem sırasında bebek ile taşıyıcı annenin bağ kurması çok olasıdır. DNA yapıları farklı olsa da nihayetinde taşıyıcı annenin bir başkasının bebeğini kendi bebeği gibi görmesi gibi mümkündür. Bu nedenle taşıyıcı annelik konusunun psikolojik kısmının da dikkatlice düşünülmesi gerekmektedir. Yani taşıyıcı anne ile bebeğin gerçek sahibi olan annenin çocuğun psikolojik sağlığını göz önüne almalıdır.