Dulkadiroğulları döneminde yapılan Ulu Cami'de asırlardır devam eden mukabele geleneği, coronavirüs pandemisi nedeniyle bu ramazan "çevrim içi" olarak yapılıyor.
Caminin manevi havasını evlere taşımak ve cemaatin mutluluğunu sağlamak amacıyla imam İsmail Erdoğan ile müezzin Mustafa Yılmaz "çevrim içi" olarak mukabele okuyor.
Ramazan ayında her gün bir saat sosyal medyadan canlı yayınla Kur'an okuyan İl Müftüsü Mehmet Taşcı şöyle konuştu:
"Çünkü Allah, 14 asır önce yine böyle bir ramazanda Kur'an-ı Kerim'i insanlığa indirdi. Ramazan ayı içerisinde yapılabilecek en hayırlı ibadetlerin başında Kur'an ile buluşmak ve okumak geliyor. Bugün bizim 14 asırdır devam ettiğimiz ve inşallah da kıyamete kadar devam ettireceğimiz mukabele geleneği Hazreti Cebrail ile Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in karşılıklı okumalarından bize kalmıştır. Onlardan bizlere bir hediyedir."
Coronavirüsün herkesi esir aldığınu söyleyen Taşçı, "Tedbirler kapsamında camilerimiz ibadete kapalı. Hüzünlü ve buruk bir ramazan yaşıyoruz. Salgın her ne kadar camilerimizde cemaatle buluşmamıza engel olsa da sosyal medya üzerinden mukabele geleneğimizi ve vaazlarımızı hiç ara vermeden aynen camilerimiz açıkmış gibi büyük heyecanla devam ettiriyoruz. Kendim de makamımda her gün saat 11.00 ile 12.00 arasında mukabele okuyorum. Adıyamanlı kardeşlerim büyük bir teveccüh ile takip ediyor. Öğleden sonra da tarihi Ulu Cami'de imam ve müezzin tarafından mukabele okunuyor." dedi.
Manevi havayı dijitale taşımaya çalıştıklarını belirten Ulu Cami İmamı İsmail Erdoğan, "Bizler cemaatin camiyle buluşmasının sıkıntılı olduğu bu zaman diliminde bu manevi havayı teneffüs ettirebilmek için tarihi Ulu Cami'de online olarak müezzin arkadaşımızla cemaatimizin evlerine konuk oluyoruz. Her ne kadar yüz yüze okumanın havasını teneffüs edemesek de bu manevi havayı dijital sistemler üzerinden evlere ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
Müezzin Mustafa Yılmaz ise "Bizler Adıyaman Müftülüğünün önderliğinde mukabele geleneğimizi online olarak sürdürmeye çalışıyoruz. Tarihi Ulu Cami'de mukabele ibadetimizi sosyal medya üzerinden yaşama ve yaşatmaya gayret ediyoruz. Günün iki vaktinde mukabele okuyarak manevi atmosferi halkımızın evine taşımış oluyoruz." dedi.