Türkiye’nin ilk yerli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE’nin fırlatılma işlemi daha önce 3 defa ertelenmişti. Tarihi an nihayet gerçekleşti ve İMECE, TSİ 09.47'de ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı.
Tarihi an gerçekleşti
İMECE'nin uzaya fırlatılmasından sonra açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
Bugün sizlere müjdeli bir haber daha vermenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afetiyle sarıldığımız zor bir dönemde ülkemizin uzay alanında tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. İMECE yer gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya yolladık. Bütün aşamalarında emeği geçen herkesi canı gönülden teşekkür ediyorum. Milli Teknoloji Hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz.
Uzay çalışmalarında farklı bir evreye geçtik
Uzman mühendislerimiz güçlü sanayi kapasitemiz sayıları giderek artan bilim insanlarımız ve TEKNOFEST gençliği ile sağlam bir birikime sahibiz. Bundan 3 sene önce Türkiye Uzay Ajansı'nı kurarak uzay çalışmasında farklı bir evreye geçtik. Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü elektro optik kamera ile sadece Türkiye'den dünyanın herhangi bir coğrafyasından görüntü elde edebileceğiz. Birileri teknolojiyi en basit sanal konferans bağlantılarıyla araya dursun biz kritik teknolojileri üretip uzaya gönderiyoruz. İnşallah onların hayallerinin bile ulaşamadığı birçok projeye başaracağız
Çok önemli bir yetkinlik kazanacağız
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise şu açıklamaları yaptı:
"3 teşebbüsten sonra sıkıntılar yaşadık ama inşallah bunu sonuçlandıracağız. Uzay konusunda bir şeyler yapmamız gerektiğini, geldiğimiz noktada buna duyarsız kalamayız, ilgisiz kalamayız. Kara, deniz, hava kuvvetleri dahil diğer kuvvetlerinde uzayın etkisi olduğunun bilincindeyiz. Bu yapacağımız çalışmayla önemli bir yetenek kazanacağız. Ülkemizin, milletimizin ciddi bir kazanımı olacak. Çok yakın bir zamana kadar çeşitli yayınlarda uzaydan tenis topu görünüyor gibi imrenerek baktığımız durumlar vardı. Geldiğimiz noktada biz de bunu görebilecek hale geleceğiz. İMECE ile beraber çok önemli bir yetkinliği kazanacağız.
Bütün kurumlarımızla burada yararlanacaklar. Uzayla birlikte uzaydaki gücümüze güç katacak varlığımız. Hava kuvvetlerimiz yakından ilgilenmekte. En etkin şekilde faaliyete geçtikten sonra hem yönetimi ve çıkan üretimi etkili kurumlarda paylaşılması önemli bir husus olacak. Savunmayla alakalı ihtiyaçlarımız vardı. Bu uydu buna cevap verecek. Türkiye'nin büyük ve kuvvetli olması sadece bizimle alakalı değil, içinde bulunduğumuz NATO içinde değer. Bize verilen bütün sorumlulukları da yerine getirdik. Bu manada geldiğimiz nokta önemli. Biz bunu da yeterli bulmuyoruz. Çok çalışıp daha ilerilere gidebileceğimize inanıyoruz. Biz bu heyetle çok daha başarılı çalışmalar bekliyoruz. Türkiye'nin artık uzayda da barışçıl yöntemler ve varlığını göreceğiz. Bugün fırlatacağımız uydu ile gelişim zincirinde bir halkayı daha yerine koyacağız. Bu çalışmalardan dolayı bütün arkadaşlarımı en içten duygularımla tebrik ediyorum. Bizim için gerçekten duygulu bir an. Geçmişte teknolojik gelişmeleri hep imrenerek izledik. Artık kendi yaptığımız teknolojilerle gurur duyuyoruz. Ülkemize, silahlı kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyoruz.
Görev süresi 5 yıl
680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.